Mércék: mi mennyi, miből mennyit?


Mérleg helyett:

1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg


1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
1 púpos evőkanál cukor 2 dkg

1 csapott evőkanál só 1,5 dkg

1 púpozott evőkanál só 2 dkg
1 púpozott teáskanál só 1 dkg
1 késhegynyi só 0,5 dkg

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg

1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg

1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evőkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg

10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg

8-10 középnagyságú alma 1 kg

1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg

Miből mennyit főzzünk 1 főre, ha vendégeket várunk? Átlagos fogyasztásnál ez így alakul:

  • leves 3 dl

  • mártás 1 dl

  • főzelék 2,5 dl

  • csont nélküli hús 15 dkg

  • csontos hús 25 dkg

  • apró hús 15 dkg

  • kész hússzeletek 2 szelet

  • hal 20-25 dkg

  • rántotta 3 tojás

  • köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg

  • köretnek rizsből, tarhonyából 10 dkg

  • köretnek burgonyából 15 dkg

  • főtt tésztának kész száraztésztából személyenként 12-14 dkg

  • főzelékeknek hüvelyesekből 10 dkg

  • főzelékeknek zöldségekből 25 dkg

  • levesbe rizs 1,5 dkg

  • levesbe levestészta 1 dkg

Természetesen, ha azt szeretnénk, hogy maradjon is belőle, akkor rátartással kell készíteni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta