Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: október 29, 2009

Meggyes túrós palacsinta

Kép
Először vendégségben ettem ebből a nagyon finom, különleges palacsintából. Igazi desszert! Hozzávalók: kb.15 palacsintához tésztához : a palacsintatészta alapreceptjében leírtak ( lásd itt ) krémhez: 50 dkg túró, 4 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 1 üveg meggy befőtt vagy mirelit meggy, 10 dkg cukor, fahéj, 2 dkg liszt, 2dl meggylé, 2 dl tejszín Elkészítése : Palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásokat szétválasztom és a fehérjét habbá verve teszem a tésztához. Kicsit vastagabb palacsintákat sütök a szokottnál. Az áttört túrót a tojások sárgájával, a porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverem. Hozzáadom a tojások habját. A palacsintákat megtöltöm a krémmel, felgöngyölöm és hőálló tálba fektetem egymás mellé. Meglocsolom olvasztott vajjal. Alufóliával letakarom, kissé átsütöm a sütőben, de nem pirítom meg.Végül meggymártást készítek és a palacsintákra öntöm. Meggymártás : a megg

Pizza és palacsinta népszerűsége

Első látásra kicsit szokatlan a címben szereplő párosítás, legalábbis így egymás mellett. Pedig sok bennük a közös. Mindkettő igen közkedvelt, gyorsan elfogyasztható és lényegében egyszerű étel, amely azonban  számtalan módon variálható az egyszerű megoldásoktól a különlegességekig. A palacsinta az egyik legnépszerűbb otthoni desszertünk. Állítólag még Ferenc József király udvari szakácsai között is nagy becsben tartottak egy magyar asszonyságot, aki kiváló palacsintát tudott sütni. Ma már a palacsinta nem csak lekvárral és kakaóval, hanem legkülönfélébb töltelékekkel készülhet, friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, fagylalttal, öntetekkel díszíthetjük. A legfinomabban megsütött palacsintát is tönkreteheti egy gyenge töltelék vagy öntet, és ez fordítva is igaz. A pizza a világ legnépszerűbb étele, megelőzi még a kenyeret is. Ősidők óta fejlődik, változik, de az alapvető jellegét megőrizte: egyszerű, változatos és tápláló. A hagyományos, "igazi" olasz pizza fafűté

Palacsintatészta alapreceptje

Kép
  Magyarországon a vékony palacsintatészta a népszerűbb édes és sós változatban is.Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a palacsinta valamely változatát. Hozzávalók:  kb 15 db-hoz 4 dl tej 2 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz) 30 dkg liszt 3 tojás csipetnyi só 2 ek cukor az édes változathoz étolaj Elkészítése: A tojásokat a cukorral, sóval, a tej felével és a liszttel összekeverem, hozzáadom a többi folyadékot és habverővel (vagy mixerrel) kidolgozom úgy, hogy csomós ne legyen. A tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk tejjel vagy szódavízzel hígítjuk, vagy ha ritka egy kis liszttel sűrítjük. Keverés után legalább egy fél órát pihentetem, hogy a liszt megduzzadjon benne. Sütése : a palacsintasütőbe pici olajat hevítek és egy merőkanálnyi tésztát öntök bele. Megforgatom, hogy egyenletesen szétterüljön és a tűzre rakom. Ha az első fele pirulni kezd megfordítom palacsintalapáttal. A másik oldala már pillanatok alatt sül. Ha tö

Mércék: mi mennyi, miből mennyit?

Mérleg helyett: 1 csapot evőkanál liszt 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg 1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg 1 púpos evőkanál cukor 2 dkg 1 csapott evőkanál só 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál só 2 dkg 1 púpozott teáskanál só 1 dkg 1 késhegynyi só 0,5 dkg 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg 1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa 1,8 dkg 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg 1 púpozott evőkanál búzadara 2 dkg 1 csapott evőkanál zsír vagy vaj 2-3 dkg 1 csapott evőkanál olaj 2 dkg 1 diónyi zsír vagy vaj 2 dkg 1 tojásnyi zsír vagy vaj 5-6 dkg 10-12 közepnagyságú burgonya 1 kg 8-10 középnagyságú alma 1 kg 1 nagyobb fej káposzta vagy kelkáposzta 1 kg Miből mennyit főzzünk 1 főre, ha vendégeket várunk? Átlagos fogyasztásnál ez így alakul: leves 3 dl mártás 1 dl főzelék 2,5 dl csont nélküli hús 15 dkg csontos hús 25 dkg apró hús 15 dkg kész hússzeletek 2 szelet hal 20-25 dkg rántotta 3 tojás köretnek zöldség- és főzelékféléből 15-20 dkg köretnek rizsbő