Kacsasült párolt lilakáposztával és kacsamáj egészben sütve


Vasárnap igaz nem volt semmi nagy alkalom, de mégis igazi ünnepi ebédet sikerült készítenem: kacsasültet és finom kacsamájat párolt lila káposztával. Anyukám szerint is isteni lett, ő mindig nézi a Vacsoracsatát és véleménye szerint  10 pontot ért az én ebédem is.

Hozzávalókat nem írok, mert tulajdonképpen egyszerűen szoktam elkészíteni.
A húst jól megtisztítom, megmosom, lecsurgatom és feldarabolom (nem pecsenyekacsáról, hanem hízott kacsáról van szó, ezért egészben ezt már nem lehetett megsütni). A zsírosabb bőröket és a hájat lefejtem róla. A húst sózom, borsozom és majoránnával fűszerezem,  majd fokhagyma gerezdekkel tűzdelem. Tepsibe rakom, öntök alá kb. 2 dl vizet (fehérborral is isteni) és alufóliával letakarom. Zsíradékot nem teszek alá, mert a kacsából sül ki. 
Sütőben 170 fokon sütöm egy órát, utána a húsokat megfordítom és ismét lefedve sütöm még kb. 1 órát. Közben azért ellenőrzöm és zsírjával locsolgatom. Mikor már jó puha az alufóliát leveszem és még legalább félórát sütöm mindkét oldalát (közben zsírjával locsolgatva), amíg szép piros nem lesz.

A lefejtett bőrt és hájat felkockázom és teflon edényben kisütöm. Nagyon sok finom kacsazsírom lett, aminek felettébb örültem, mert nagyon szeretek vele készíteni.  A tepertője is nagyon finom újhagymával, retekkel fogyasztva.

A kacsa máját egészben és saját zsírjában sütöm ki. Megtűzdelem fokhagymával, belerakom akkora teflonedénybe, amelybe épp belefér (a máj is elég nagy kb. 70-80 dkg-os volt, jobban férjen ketté vágtam), öntök rá a kacsazsírból annyit, hogy legalább félig ellepje és közepes lángon fedő alatt (nem a sütőben!) sütöm. 5 - 10 perc után megfordítom és  még a másik felén is sütöm. Úgy ellenőrzöm jó-e, hogy egy darabot kiveszek és megvágom. Ha már nem véres-rózsaszínes akkor jó. 
Tálalás előtt feldarabolom és akkor sózom, borsozom. 


A húshoz és májhoz köretnek tört krumplit és párolt lilakáposztát készítettem, melynek receptje itt olvasható.



Megjegyzések

  1. Hű, el tudnám képzelni mai ebédemnek :)

    VálaszTörlés
  2. Bianka szívesen látnálak vacsorára is, igaz már mással kínálnálak!

    VálaszTörlés
  3. Liza nagyon guszta lett!
    Ha van időd nézz be hozzám. Lenne egypár kérdésem!

    VálaszTörlés
  4. Maryenne köszönöm, a kérdéseket is, írom a válaszokat!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta