Vendégváró vajas kifli
Szomszédasszonyomtól kaptam ezt a nagyon finom, könnyű sós kifli receptet. Melegen a legjobb, de másnapra is még puha, omlós marad. Vendégvárásnál nagyon jó vacsora előtti nassolni való, sörkorcsolya, vagy akár húsvétra is tudom ajánlani. Tojás nélkül készül, tehát bátran fogyaszthatják a tojásra allergiások is. Egyedül a tetejét kenem meg tojássárgájával, de ez esetleg el is maradhat.
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 csapott ek só
2 dl étolaj
15-20 dkg vaj vagy margarin a feltekerésnél
tetejére:
1 tojás
szezámmag, szemes köménymag
Elkészítése:
A tejet meglangyosítom. Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatom. A lisztet, sót, maradék tejet, olajat és a felfuttatott élesztőt jól összedolgozom, kidagasztom. Ezt a műveletet lehet kenyérsütőben is végeztetni, nekem sajnos nincs így magad uram, ha szolgád nincs.
10-15 perc dagasztás után a tésztát meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.
10-15 perc dagasztás után a tésztát meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem.
Mikor jól megkelt lisztezett deszkára borítom, 4 felé veszem, gömböket formálok belőlük. Egyesével kinyújtom kerekre olyan pizza nagyságúra. A kört 8 felé vágom.
A hideg vajat 32-be darabolom.
Mindegyik körcikkbe rakok egy-egy vajdarabot, és a körcikk külsejétől indulva feltekerem, kifli formájúra formázva.
Ugyanígy járok el a többi tészta gömbökkel is. Így lesz 32 db kiflim. Ezeket tojássárgájával megkenem, szezámmaggal vagy szemes köménymaggal megszórom. Lehet reszelt sajttal, vagy magvakkal is megszórni.
Papírral kibélelt tepsibe rakom és duplájára (legalább 30-40 percig) kelesztem.
Végül előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.
Szeretem ezeket a recepteket, el is fogom menteni. Köszönöm. Nagyon jól néznek ki
VálaszTörlésKöszi Bianka, érdemes kipróbálni!
VálaszTörlésSzupi! Én ezt úgy ismerem, hogy virslit kell a közepébe tenni :-D
VálaszTörlésTényleg csodásak lettek. Guszták. Jó vendégségbe menni olyan helyre, ahol ilyen finomsággal várják az embert.
Ez tényleg a másnapra puha maradós recept? Mert én eddig amiket kipróbáltam, mindegyik kemény lett másnapra.
VálaszTörlésHa azt mondod igen, akkor ezt választom hétvégére. :)
Ani köszönöm. Vendégségben ettem én is először ilyet. Virslis változatát nem hallottam, de biztos fini lehet...
VálaszTörlésRaindrop bevallom én először készítettem. Frissen biztosan nagyon finom.
Másnapra egy-két darab maradt, amit Apukám evett meg. Az ő elmondása és szomszédasszonyom szerint is puha marad. Lehet, hogy azért, mert elég sok étolajat kell belerakni.
Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok nektek!
VálaszTörlésKellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!
VálaszTörlésKellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!
VálaszTörlésSarbatori Pascale in pace si multa " Lumina"
VálaszTörlésKöszönjük, és mindenkinek mi is kellemes ünnepeket kívánunk!
VálaszTörlésÁldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!
VálaszTörlésKedves lányok!
VálaszTörlésNagyon szép ünnepet! :)
Liza!
Igen, a zsiradék miatt marad puha, de kipróbálom holnap. :) Köszi!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket
VálaszTörlésKellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok nektek és egész családotoknak!
VálaszTörlésLiza! Anikó!
VálaszTörlésKellemes Húsvéti Ünnepeket mindkettőtöknek, és egész családotoknak! És sok locsolót :-D
A kiflik nagyon guszták!
VálaszTörlésKellemes húsvéti ünnepeket kívánok!
Nagyon köszönjük!
VálaszTörlésReméljük mindenkinek jól teltek az ünnepek a borongós idő ellenére!:-))
A recept tokeletes :) amikor eloszor keszitettem,masnapra puha volt belulrol,de kivulrol azert picit ropogosabb (lehet tovabb sutottem). Ma keszitettem masodszor es a sutes utan keves tejjel atkentem es letakartam ronggyal,rogton puha lett es fantasztikus :) a vajat nem daraboltam a leirtak szerint,hanem ugy kb. es igy is jo lett.. rajottem,hogyha 1 kg lisztbol keszitem,4 fele veszem,1 gombbol 12 haromszoget is lehet vagni es igy is szepek,mutatosak lesznek. Mindenkinek ajanlom :) A recept kiprobalva, 1 het mulva varhatom is a vendegeket a szuletesnapomra :) koszi a receptet :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy sikerült a kifli, biztosan nagyon jó ezekkel a változtatásokkal is, legközelebb én is kipróbálom. Köszönöm a visszajelzést, remélem a vendégeknek is ízlett:-)
Törlés