Kiemelt bejegyzés

Rakott brokkolis penne

Régóta készülök már ezt az ételt elkészíteni, de valahogy mindig halasztottam. Talán azért, mert az eredeti recept szerint eléggé v...

Mézes krémes




Nagyon régen sütöttem már ezt a fajta süteményt, de mikor Gizinél megláttam eszembe jutott, hogy régebben nálunk is nagy sikere volt. Mivel már a receptet sem találtam meg, így teljesen az ő leírása alapján készítettem el. Ezúton is köszönöm neki, mert nagyon finom lett!
Érdemes a süteményt 1-2 nappal előbb elkészíteni, hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.

Hozzávalók:
55 dkg  liszt
15 dkg  porcukor
3 ek zsír
4 ek méz
1 tk szódabikarbóna
1 tojás
1 dl tej
fahéj ízlés szerint
 
 Krém:
5 dl tej

10 dkg búzadara
20 dkg cukor (15 dkg cukorral is elég)
2 cs vaníliás cukor
1-2 ek rum
25 dkg margarin 
baracklekvár

Csokimáz:
5 dkg margarin
5 ek porcukor
2 ek kakaó
3 ek forró víz


vagy 10 dkg étcsoki, 1 ek olaj
 
Elkészítése:
Egy tálba összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, 
porcukrot és a fahéjat.
A felolvasztott zsírt és a mézet a liszt közepébe öntöm. 
A tejben elkeverem a kissé felvert egész tojást és ezt is hozzáadom, majd elkezdem összegyúrni.
 Jól nyújtható tésztát kell kapni, ha túl kemény lenne még tejet adok hozzá, de csak kanalanként.


A tésztát négy egyenlő részre osztom. Én méretre vágott (25x35 cm-es) zsírpapíron nyújtom ki az ilyen jellegű tésztákat és tepsi hátlapján sütöm ki. Előmelegített sütőben, közepes lángon rövid idő (8-10 perc) alatt kisülnek. 

Ameddig a lapok hűlnek elkészítem a krémet:
A  tejhez hozzáadom a búzadarát, 15 dkg cukrot és állandó kevergetés mellett addig főzöm, amíg teljesen besűrűsödik. Picit hagyom hűlni, majd hozzáadom a feldarabolt margarint és jó habosra kikevertetem. Vaníliás cukorral, rummal vagy rumaromával ízesítem.

Az első lapot megkenem a krém felével, a másodikat a lekvárral, a harmadikat a maradék krémmel. Majd ráhelyezem a negyedik lapot is, amire pedig csokimázat készítek.
A hozzávalókat vízgőz felett felolvasztom. Kicsit hagyom hűlni és egyenletesen rákenem a süti tetejére.
Másnap, amikor már a krémtől a lapok is megpuhultak egyenletesre felszeletelem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...