Bolognai lasagne


Sűrűn készítek tésztás, húsos ételeket, mert családom egyik fele a tésztát, másik fele a húst kedveli és így talán mindenkinek kedvezek. Ilyen finom olasz tésztaféleség például a bolognai lasagne. Most kész lasagne tésztát használtam, de van mikor magam gyúrom meg, ezt a kelkáposztás lasagne receptjénél írtam le.

Hozzávalók: (5 főre)
500 g lasagne tészta
20 dkg parmezán sajt

a raguhoz:
1 kg darált hús (felesben marha és sertés)
10 dkg baconszalonna
2 fej közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagyobb sárgarépa
400 g sűrített paradicsom ( 6 ek)
2,5 dl tej
só, bors 
majoranna
bazsalikom
a besamelhez:
7,5 dkg vaj
7,5 dkg liszt
9 dl tej
só, bors
pici szerecsendió


A felkockázott szalonnát és az apróra vágott hagymát megpirítom, majd hozzáadom a finomra reszelt sárgarépát, a darált húst, és együtt pirítom tovább. Fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, bazsalikommal. Belekeverem a paradicsompürét, felöntöm a tejjel és lefedve készre párolom.

A besamelmártás elkészítéséhez felolvasztom a vajat egy közepes serpenyőben, hozzáadom a lisztet, kevergetem, kicsit pirítom együtt. Folytonos keverés mellett lassan, adagonként hozzáadom a tejet, felforralom, míg a szósz kissé besűrűsödik. Végül ízesítem sóval, szerecsendióval.


Egy normál méretű tepsi vagy hőállótál aljára egy kis ragut kenek, erre rakom az első sor tésztát, rá besamelmártás, majd újból ragu (erre egy kis reszelt sajtot is szórhatunk), tészta, besamel, addig ismétlem míg az alapanyagok elfogynak. Felülre tészta, rá besamel kerüljön. 200 fokos sütőbe rakom és kb. 20 percig sütöm, utána a sütőből kivéve ráreszelem a sajtot, majd ezt is 10-15 perc alatt rápirítom. 











Megjegyzések

  1. Nagyon guszta!! Olyan élethű a képen, hogy szinte érzem az illatát.:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gizi, ha lehetne küldenék belőle, hogy ne csak az illatát érezd, hanem az ízét is!:))

    VálaszTörlés
  3. A család kedvencét sütötted, mindenki imádja!:)) A látvány nagyon meggyőző!:)

    VálaszTörlés
  4. Rég láttalak :) Finomat hoztál, készítettél!!! Magam szeretem én is fűszerezni, legfeljebb a lasagne tésztája bolti származású. Néha helyettesítem az olcsóbb lebbenccsel, ugyanolyan finom vele.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mákos kókuszos almás szelet liszt és cukor mentes

Pacalpörkölt

Hortobágyi húsos palacsinta