Mákos hókifli
Nem csak karácsonyra, de bármilyen alkalomra szívesen sütöm a hókiflit. Gyermekkori emlékeim jutnak eszembe, ahogy beleharapok ebbe az omlós sütibe. Nagymamám mindig ezt sütötte apukámnak, mikor hétvégén látogatni mentünk őt a laktanyába. Kedvenc sütije volt, sőt a mai napig szülinapjára ezt kéri.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg zsír
2 dkg élesztő
fél pohár tejföl
kevés tej és cukor az élesztőhöz
Tölteléknek:
cukrozott darált mák (dió, meggy), reszelt citromhéj
Az élesztőt a tejben felfuttatom. A hozzávalókkal együtt jól kidolgozom. Kicsit kelni hagyom, majd vékonyra elnyújtom és a kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Tölteléket halmozok rá, kiflinek feltekergetem.
Töltelék: cukrozott mák ledarálva, reszelt citromhéjjal, kevés vízzel elkeverve, hogy összeálljon.
Szoktam még cukrozott darált dióval vagy meggyel is tölteni.
Előmelegített, közép meleg sütőben világos színűre sütöm.
Még melegen vaníliás porcukorba meghempergetem.
Nagyon finom omlós marad napokig, ha marad belőle.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése