Bejegyzések

Szalagos fánk

Kép
Szalagos fánk készítését anyukámtól tanultam. Azóta ötvöztem egy kis Horváth Ilona recepttel, de alapjában azt a fontos dolgot, amiben az ő receptje eltér a többitől meghagytam. A lényege, hogy a tojásfehérjét felverem habnak és azt is a tésztához adom. Ezért-e - vagy azért, hogy az olvasztott vajat apránként csurgatom bele - nem tudom, de nagyon finom, pihe könnyű fánk lesz belőle. Hozzávalók: kb 35 db-hoz 70 dkg liszt  4 dl langyos tej 4 dkg élesztő 4 tojás 4 ek porcukor 8 dkg vaj 2 ek rum 1 kk só Elkészítése: Az élesztőt 1dl-nyi langyos tej és egy evőkanálnyi cukorral felfuttatom. A lisztet a kelesztőtálba szitálom. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a liszthez adom és a langyos  tejjel, rummal, sóval, porcukorral és a felfuttatott élesztővel összekeverem, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáadom. Kb. 1 5 percig fakanállal dagasztom (lehet kenyérsütőben is dagasztatni), közben az olvasztott vajat fokozatosan belecsepegtetem.  H a

Narancsos mascarponés palacsinta

Kép
A palacsintát mindenféleképpen imádjuk, lehet az édes vagy sós. Hogy ne mindig a hagyományos módon készítsem el egy mascarponés változat mellett döntöttem. A tésztája is már egy nagyon könnyű, omlós, jó ízű - a krémje pedig isteni a mascarpone krémességével, a citrusok egzotikus ízével. Hozzávalók a palacsinta tésztához (kb 8-10 palacsintához) 25 dkg liszt 5 dl tej 2 tojás  5 dkg vaj 1 ek cukor 1 db narancs leve só a krémhez: 25 dkg mascarpone 1 rúd vanília vagy 2 cs vaníliás cukor 150 ml tejszín felverve 1 db narancs leve 1 db citrom leve, héja 5 dkg cukor Elkészítése: A tojásokat, tejet, cukrot, narancslevet, pici sót és a lisztet összekeverem, mixerrel jól kidolgozom, közben a felolvasztott vajat belecsurgatom. Félórát állni hagyom és ugyanúgy kisütöm, mint a hagyományos palacsintát. A mascarponét a cukorral, narancs - citrom levével, a lereszelt citromhéjjal, vaníliával jól kikeverem. Végül óvatosan hozzáadom a felvert tejszínt. Ezz

Konyakos gyökérkrémleves

Kép
Gyökérkrémleves - első hallásra lehet, hogy nem annyira jól  hangzik, mert sokan nem szeretik a gyökeret (fehérrépát), de szerintem isteni finom lett. Főként a konyak tette különlegessé. A receptet a Nők lapja Café oldalán olvastam.   Hozzávalók: 4 szál gyökér (fehérrépa) 2 fej vöröshagyma húsleveslé  fél dl  konyak 1 dl tejszín ( de lehet 2 dl is, ha valaki tejszínesebben szereti) Elkészítése:   A gyökeret apróra felkockázom, olajon odateszem dinsztelődni, majd rádobom  az ugyancsak felkockázott  hagymát. Hagyom kicsit párolódni, majd felöntöm a húsleveslével (ha nincs 1 húsleveskockát vízzel), majd a konyakkal. Mikor a gyökér megpuhult leveszem a tűzről és az egészet  botmixerrel krémesítem. Utána  óvatosan hozzáöntöm a tejszínt és állandó kevergetés közben összeforralom. Végül zöldség zöldjével megszórom. Pirított zsemlekockával tálalom.

Rakott zöldbab csirkemájjal

Kép
Sokszor nem könnyű kitalálni, hogy mi kerüljön az asztalra és főleg, hogy mindenkinek a foga alá való legyen. A tegnapi ebédet végül sikerült olyan alapanyagokból összehoznom, ami mindenkinek megfelelt. Először darált húsból terveztem,  de mivel  nem találtam a fagyóba - viszont keresgélés közben csirkemájra leltem - így azzal készítettem el, legalább gyermekemnek is kedveztem. Mindannyiunknak ízlett, nagyon fincsi lett. Hozzávalók: 60 dkg zöldbab 50 dkg csirkemáj 2-3 db paradicsom 1 fej vöröshagyma 2 dl tejföl 2 tojás 10 dkg parmezán vagy trappista sajt 1 tk majoránna 2 gerezd fokhagyma 5 dkg vaj bors, só Elkészítése: Én mirelit zöldbabból készítettem, de természetesen nyáron friss zöldségből érdemes. Tehát a zöldbabot sós vízben puhára főzöm, majd leszűröm. A vöröshagymát finomra vágom, a csirkemájat kockákra darabolom. Egy evőkanálnyi vajban aranysárgára pirítom a vöröshagymát, ráteszem a csirkemájat, megszórom majoránnával, a zúzott fo

Kelkáposztás lasagne

Kép
A következő receptet abból a szakácskönyvből néztem ki, amit a férjemnek vettem karácsonyra. Lehet, hogy fura, hogy ilyet ajándékoztam - mert ennek bizony nem minden férfi örülne - de arra gondoltam, hogy ez egy tésztás szakácskönyv, és mivel ő nagyon szereti a tésztás ételeket, így majd készítek neki belőle sok finomságot. Mindennap azt kérdezte mikor hazaért a munkából, hogy - na mit készítettél a könyvből? - és ma (szégyen - nem szégyen) végre elkészült az első étel belőle. Hozzávalók: kicsi kelkáposzta, só, olaj, 6 lasagne lap , szerecsendió , bors, 6 szelet baconszalonna ( én császár szalonnát használtam), 2 dl tejszín Elkészítése:   Legelőször a lasagne tésztáját gyúrom össze 1 tojásból,  1,5 dl vízből, sóból és annyi lisztből, hogy könnyen összedolgozható legyen. A tojást a vizet és a sót egy tálba rakom, villával elkeverem, majd apránként hozzáadom a lisztet és jól összedolgozom, konyharuhával letakarva pihentetem. Közben a káposztát megtisztítom, megmos