Bejegyzések

Kefíres, vagy hidegen kelesztett lángos

Kép
Más néven hűtős lángosnak is nevezik, mert a tésztája akár egy hétig is eltartható hűtőszekrényben. Azért ezt a fajta lángost szeretem készíteni, mert nincs vele annyi baj, nem kell várni a kelesztgetéssel, előző nap elkészítem és másnap, harmadnap kisütöm. Nekem általában el is fogy pár nap alatt, nem tart egy hétig. De természetesen lehet sütni belőle akkor is, amikor dagasztom - kiveszek belőle annyit, amennyit ki akarok sütni - a többit pedig hűtőbe rakom. Ezt kb kétszeresére kelesztem,  gömböket szaggatok, így is még kelesztem és utána sütöm ki. Szerintem jobb ami lassabban kel meg, tehát a hűtős változat. Hozzávalók: 1 kg liszt 2 dl tej 6 dl kefír 5 dkg élesztő 3 tojás 1 evőkanál só 1 tk kristálycukor Elkészítése: Az élesztőt felfuttatom a 2 dl langyos tejbe, amibe előzőleg beletettem a cukrot. A liszthez hozzákeverem a megkelt élesztőt, majd a tojásokat, sót és a kefírt. Jól összedolgozom, hólyagosra dagasztom. Mikor már jó a tetejét liszttel meghintem

Disznótoros savanyú káposztával kicsit másképp

Kép
Kiskuktánál láttam, hogy a  disznótorost nem hagyományosan süti meg. Annyira gusztusos volt - és végül nem sokkal tovább tart elkészíteni -  eldöntöttem, hogy legközelebb én is így készítem el. Nagyon egyszerű, hiszen csak annyiban más, hogy a hurkát és kolbászt is ugyanúgy felkarikázzuk (persze egy kicsit vastagabbra kb. 2-3 cm-re), mint a krumplit. A képen ugyan nem látszik, de a hőállótálba alulra egy kg savanyú káposztát raktam, amelyet előtte 1 soron kimostam, erre raktam  a hurka, kolbász, krumpli karikákat. Nem raktam alá zsíradékot, mert a kolbászból sült ki annyi, hogy a káposztának nagyon finom, szaftos ízt adott, viszont a krumpli karikákat enyhén besóztam még mielőtt a tálba raktam. Jó meleg sütőben 1 órát sütöttem. Lehet kicsit ropogósabbra is sütni, ha valaki úgy jobban szereti.

Gombás tortellini és ravioli

Kép
Elkezdődött a 40 napos böjt ideje (de erről bővebben Garffykánál olvashattok). Ennek tudatában elkezdtem hús nélküli ételeket készíteni. Na jó-jó bevallom ez számomra teljesíthetetlen lenne. Azért néha egy-egy napot talán kilehet bírni hús nélkül is. A minap készítettem el ezt kis tésztás gombás receptet. Nagy segítségemre volt pici fiam. Ameddig a kinyújtott tésztát egy pillanatra felügyelet nélkül hagytam, ő neki esett és egy jelentős adagot felfalt. De én ezen egyáltalán nem csodálkozom, mert a nagy fiú is, sőt gyerek koromban én is szívesen megdézsmáltam a nyers tésztát. Még jó, hogy a nagyobbik suliban volt... Hozzávalók: olaj 1 fej vöröshagyma só bors 40 dkg apró kockára vágott gomba A tésztához: 1 tojás 1,5 dl víz annyi liszt amennyit bevesz, hogy könnyen nyújtható állagot kapjon Besamel mártáshoz: 5 dkg vaj 5 dkg liszt fél liter tej Elkészítése: Először a tésztát készítem el. A hozzávalókat összegyúrom. Cipót formálok belőle és félreteszem pihenni.

Díjat kaptam

Kép
Mindenek előtt szeretném megköszönni B-nek a megtisztelő díjat, amivel megajándékozott! Igazán kedves Tőled! 1.Meg kell köszönnöm a díjamat annak, aki gondolt rám és küldte. 2.A logót ki kell tennem a blogomba. 3.Be kell linkelnem azt, akitől kaptam. 4.Írni kell magamról 7 dolgot. 5.Tovább kell adnom a kitüntetést másik 7 blog társamnak. 6.Be kell linkelnem őket. 7.Megjegyzést kell hagynom náluk, hogy tudjanak a díjazásról. 7 dolog magamról 1. Szeretem a két fiacskámat Botondot ő 2 éves, és Olivért ő 8 éves. Próbálom őket a legjobb belátásom szerint nevelni. 2. Szeretem a férjem, akit bármire rá lehet venni, bármit megtesz nekem akármit kérek tőle (még ruhát is varr, ha kell). 3. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen szerető keresztanyukával (ő Liza) és nagymamával ajándékozott meg. Ők mindig mellettem állnak. A legjobban azt a 12 évet sajnálom, mikor nem lehettem velük. De mióta újra együtt vagyunk sokszor el sem hiszem, hogy velem ilyen

Csáky-féle töltött hús vajas galuskával

Kép
Az eredeti recept tulajdonképpen a híres Csáky rostélyos, csak én sertéshúsból készítettem el. Nagyon mutatós és roppant finom, ezért a magyar konyha igazi remekművének is nevezhetjük az eredeti "Csáky rostélyost", amely marhahúsból készül. De azért én sem vallottam szégyent, mert családom minden tagjának nagyon ízlett, azt mondták nyugodtan készíthetem sűrűbben is - szóval sikert aratott! Hozzávalók: 80 dkg sertéshús 1 nagy fej vöröshagyma 10 dkg baconszalonna 5-6 db fehér paprika 3 db  paradicsom 4 tojás 1 ek paprikakrém 1 ek paradicsompüré 1 ek liszt 1 pohár tejföl só, bors Elkészítése: A baconszalonnát csíkokra darabolom és kevés olajban megpirítom. A vöröshagymát apróra vágom, ráteszem a baconra, üvegesre párolom, majd a felkarikázott paprikát és paradicsomot is rárakom. Sózom, borsozom és puhára párolom. Tulajdonképpen lecsót készítek. Közben a húsokat nagyobbra darabolom és jó nagyra kiklopfolom. Sózom, borsozom. Amikor a