Bejegyzések

Kekszes kedvenc

Kép
Tegnap este már nagyon ki voltunk éhezve valami édességre. Gyorsan leltároztam, mit rejt kis kamrám mélye. Tej volt otthon bőven és puding is. Majd hosszas kutakodás után rátaláltam egy zacskó kekszre is. Hát nem maradt más hátra ezt az egészet valamilyen formába összedobálni. Íme a végeredmény: Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz (de ez nem lett mind felhasználva, kevés kimaradt belőle) 2 l tej 2 csomag eper pudingpor 2 csomag csoki pudingpor 12 ek kristálycukor 2 pohár tejföl 2 ek zselatin 6 ek porcukor Elkészítés: Először is a gáztepsibe felsorakoztatom a háztartási kekszet. Megfőzöm az eper pudingot 1 l tejben a 6 ek. cukorral. Még azon melegében ráöntöm a kekszre. Majd ezután ismét jöhet 1 sor keksz. Megfőzöm a csoki pudingot, azt is forrón ráöntöm a kekszre. Ismét egy sor keksz. De ezt a sor kekszet kicsit meglocsolom tejjel nehogy kemény maradjon. Majd a tejfölt, 6 ek porcukorral, és az előzőleg kis vízben feloldott zselatinnal összekeverem. És ezzel a tejföll

Nudli, krumplipogácsa

Kép
  A burgonyás tésztát azért szeretem, mert belőle többfajta ételt lehet készíteni (nudli, krumplipogácsa, gombóc ). Talán legtöbb időt a nudli formázása vesz igénybe. Nem is tudom hol olvastam, hogy nem is olyan nagy baj, ha egy kicsit "eldeformálódott", mert legalább eltér a készen kapható fagyasztottól. Na én ezt elég jól betartom, mert van mikor nem mindig jól sikerül megformálnom. Az íze pedig -  ne is vitassuk, szerintem a házi magasan az élen jár, mint a boltban kapható utánzatok. Hozzávalók a tésztához: 1 kg burgonya kb. 30 dkg liszt (a krumpli minőségétől függ) 2 tojás 1 ek zsír só Elkészítése: A krumplit jól megmosom és héjában megfőzöm. Ha kész héját lehúzom és krumplinyomóval áttöröm. Sózom, hozzáadom a zsírt és mikor meghűlt hozzáadom a tojást és annyi lisztet, hogy kellően lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Jól összegyúrom, majd kétfelé veszem. Egyik felét lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra, majd ujjnyi csíkokra vágom

Húsgombóc leves

Kép
Hozzávalók a húsgombóchoz:   10 dkg darált hús 5 ek zsemlemorzsa kis fej vöröshagyma 1 kk liszt  só bors zöldség zöld 1 tojás a leveshez : 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyem 2 burgonya 20 dkg zöldborsó vegeta Elkészítése: A húsgombóc elkészítése: a hagymát megpirítom, majd az összes többi hozzávalóval együtt összekavarom. Gombócot formálok belőle. A zöldségeket meghámozom, felkarikázom. Kevés olajon kissé megdinsztelem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi levest szeretnék főzni. A burgonyát kockára darabolom és azt is hozzáadom. Vegetával, sóval ízesítem. Mikor a zöldségek már jól megpuhultak belerakom a húsgombócot és együtt készre főzöm. Forrón zöldség zölddel megszórva tálalom. Hát ez most jól sikerült, mert előbb megjelent a bejegyzésem, mint ahogy szerettem volna, ugyanis véletlenül a "bejegyzés közzétételére" kattintottam. Így lemaradt egy pár gondolat, amit írni szerettem volna a receptről. Most utólag egy pár sor: ez férjem kedvenc levese. Nem túl l

Mézes mustáros csirkemell

Kép
Sokat hallottam a mézes mustáros csirkéről, de konkrét receptet nem tudtam. Íme az én verzióm, amit innen onnan hallva végül összehoztam. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis nagyon finom vacsorára vagy akár ebédre is. Olyankor készítem amikor nincs kedvem sokat bíbelődni a konyhában, vagy nem sok időm van (miért nem időmilliomos az ember?).     Hozzávalók: 60 - 70 dkg csirkemell 5 dkg vaj 2 dl főzőtejszín 2 ek mustár 1 ek méz 1 gerezd fokhagyma só, bors 1 tk ételkeményítő     Elkészítése: A csirkemellet csíkokra darabolom, a vajon fehéredésig sütöm, majd ráöntöm a szószt, ami a tejszín, mustár, méz (utóbbi két hozzávaló mennyiségét persze lehet változtatni egyéni ízlésnek megfelelően), só, bors és egy gerezd szétnyomott fokhagyma keveréke. Ezzel jól összerotyogtatom, ha kell még egy kis vizet öntök rá és puhára párolom ( kb.10 percig). Végül hideg vízben feloldott keményítővel besűrítem. Köretnek párolt rizst vagy tésztát főzök hozzá.

Kefíres, vagy hidegen kelesztett lángos

Kép
Más néven hűtős lángosnak is nevezik, mert a tésztája akár egy hétig is eltartható hűtőszekrényben. Azért ezt a fajta lángost szeretem készíteni, mert nincs vele annyi baj, nem kell várni a kelesztgetéssel, előző nap elkészítem és másnap, harmadnap kisütöm. Nekem általában el is fogy pár nap alatt, nem tart egy hétig. De természetesen lehet sütni belőle akkor is, amikor dagasztom - kiveszek belőle annyit, amennyit ki akarok sütni - a többit pedig hűtőbe rakom. Ezt kb kétszeresére kelesztem,  gömböket szaggatok, így is még kelesztem és utána sütöm ki. Szerintem jobb ami lassabban kel meg, tehát a hűtős változat. Hozzávalók: 1 kg liszt 2 dl tej 6 dl kefír 5 dkg élesztő 3 tojás 1 evőkanál só 1 tk kristálycukor Elkészítése: Az élesztőt felfuttatom a 2 dl langyos tejbe, amibe előzőleg beletettem a cukrot. A liszthez hozzákeverem a megkelt élesztőt, majd a tojásokat, sót és a kefírt. Jól összedolgozom, hólyagosra dagasztom. Mikor már jó a tetejét liszttel meghintem