Bejegyzések

Életem része díj!

Kép
Köszönjük a díjat Andinak , Biankának és Aninak ! Nagyon örülök neki, hogy Liza rávett engem is erre a blogolásra! Mindkettőnk életét kitölti ez a hobbi. Már hónapok óta kettőnk között ez a legfőbb téma, hogy mit készítünk, felrakjuk-e a blogunkra, hogy fotózzunk, na és persze láttad e milyen új receptet rakott fel valamelyik blogtársunk. Mindig izgalommal lépünk be az oldalra, vajon kinek, hogy tetszett az újonnan feltett receptünk. A legnagyobb öröm az egészben, hogy mi is részesei lehetünk ennek a nagyon jó közösségnek - tényleg az életünk része lett! Ha ide belépünk sikerül megfeledkezni a mindennapok gondjáról, bajáról. Végezetül szeretnénk mi is átadni a díjakat, remélem nektek is ugyan akkora örömet sikerül majd szerezni, mint amekkorát nekünk szereztek a díj átadói. Fogadjátok sok szeretettel: Aliz - Aliz konyhája Gasztroboszi - Gasztroboszi a konyhában Gyöngyi - Vegyes köret Judith - Jade konyhája   Mónika - Torkos Kuckó EGYCSIPET - Egy csipet...

Borzaska

Kép
Régóta tervezem, hogy a borzaskát elkészítem, de valahogy mindig halasztódott. Az elhatározás végleg akkor született meg amikor nemrég megláttam Ottisnál , és kedvet kaptam rá. Sajnálom, hogy eddig nem készítettem.  Az eredeti borzaska sertéshúsból készül, én pulykából készítettem, de biztos finom csirkemellből is. Hozzávalók: 6 szelet pulykahús 5-6 közepes burgonya 2 tojás 3 ek liszt 3 gerezd fokhagyma tejföl sajt Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom. A krumplikat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ezt félóráig állni hagyom. Utána kinyomkodom, hozzákeverem a tojást és a lisztet és két gerezd fokhagymát belereszelek. Sózom, borsozom ízlés szerint.  A hússzeleteket először lisztbe, majd a krumpliba mártom, jó rátapogatom a masszát és középforró olajban szép pirosra sütöm. Papírtörlőre kiszedem, hogy leitatódjon. Tálalásnál tetejét fokhagymás tejföllel megkenem, sajttal megszórom. Nagylányom készített hozzá salátát.

Kakaós grízgombóc

Kép
Mikor a nagyfiam hazaért tegnap az iskolából, nagyon éhes volt. Valamit gyorsan kellett készítenem. Édesre vágyott és olyanra, amit már régen evett. Ennek a gombócnak egyébként az a története, hogy mikor a kicsivel a kórházban voltam (akkor született) a férjem főzött maguknak tejbegrízt, de mivel túl keményre sikerült azt találta ki, hogy gombócot formál belőle!  Azóta szoktuk készíteni hol kakaóporral, hol pirított zsemlemorzsával. Hozzávalók: 1 l tej 5 dkg vaj 14 ek búzadara 6-7 ek cukor (ízléstől függően) kakaópor amiben meghempergetem Elkészítése: Felforralom a tejet, hozzáadom a vajat. Állandó kevergetés mellett a búzadarát és a cukrot. Újraforrástól még kb 5 percig főzöm. Mikor kész hagyom hűlni, de csak annyira hogy a kezemet ne süsse. Ezután gombócokat formálok belőle, amit megforgatok kakaóporban. A kakaó lehet instant változat is, de nekem most nem volt itthon.

Fokhagyma leves cipóban tálalva

Kép
Valami gyorsat akartam ma ebédre, de mégis olyat ami még nem volt. Hát ez sült- főlt ki belőle. Hozzávalók: 12 gerezd fokhagyma pici olaj oregánó vegeta spagetti fél ek étkezési keményítő 1 dl tejszín Hozzávalók 4 db cipóhoz: 50 dkg liszt 4 dkg élesztő 1 tk cukor 3,5 langyos víz 1 ek só 3 ek olaj Elkészítése: A fokhagymát fokhagyma nyomón átnyomom. Az olajon odateszem picit megpirítom. Majd felengedem annyi vízzel amennyi levest akarok főzni. Befűszerezem, jól összeforralom és mikor már nagyon lobog beledobom a rövidre tördelt spagettit. Annyi marék spagetti ahány személyre készül a leves. Mikor megfőtt a tejszínből és a keményítőből habarást készek, amit a leveshez öntöm. Cipó elkészítése: Az élesztőt felfuttatom pici vízben a cukorral. Majd az összes hozzávalót jól összedolgozom és addig verem, míg elválik a táltól. Hagyom picit pihenni. Majd 4 cipót formálok belőle és előmelegített sütőben megsütöm. Mikor megsült a közepét kivájom és tálalásnál bele

Kekszes kedvenc

Kép
Tegnap este már nagyon ki voltunk éhezve valami édességre. Gyorsan leltároztam, mit rejt kis kamrám mélye. Tej volt otthon bőven és puding is. Majd hosszas kutakodás után rátaláltam egy zacskó kekszre is. Hát nem maradt más hátra ezt az egészet valamilyen formába összedobálni. Íme a végeredmény: Hozzávalók: 1 kg háztartási keksz (de ez nem lett mind felhasználva, kevés kimaradt belőle) 2 l tej 2 csomag eper pudingpor 2 csomag csoki pudingpor 12 ek kristálycukor 2 pohár tejföl 2 ek zselatin 6 ek porcukor Elkészítés: Először is a gáztepsibe felsorakoztatom a háztartási kekszet. Megfőzöm az eper pudingot 1 l tejben a 6 ek. cukorral. Még azon melegében ráöntöm a kekszre. Majd ezután ismét jöhet 1 sor keksz. Megfőzöm a csoki pudingot, azt is forrón ráöntöm a kekszre. Ismét egy sor keksz. De ezt a sor kekszet kicsit meglocsolom tejjel nehogy kemény maradjon. Majd a tejfölt, 6 ek porcukorral, és az előzőleg kis vízben feloldott zselatinnal összekeverem. És ezzel a tejföll