Bejegyzések

Ananászos currys sertésragu

Kép
Változatosság kedvéért most megpróbálkoztam egy indiai étel elkészítésével. Kicsit azt hiszem nekünk szokatlan ízhatású ez az édes- savanyú mártással készített étel, de kifejezetten finom. Hozzávalók:  60 dkg karaj (vagy csirkehús)  1 ananász konzerv  1 tojássárgája  1/2 citrom leve  2 evőkanál liszt 3 evőkanál olaj  1 fej vöröshagyma 1 kis doboz paradicsompüré  1 mokkás kanál curry por  só, őrölt bors ízlés szerint Elkészítése: A lisztet, tojássárgáját, citromlét, sót, 3 ek. ananászlét összekeverem és ebbe belerakom a a felcsíkozott húst. Jól megforgatom benne, és legalább félórára félreteszem. Közben a vöröshagymát megtisztítom és apróra darabolom, majd kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a mártásos husit, ízlés szerint sózom, borsozom és jól átsütöm.  Ha kész tűzállótálba szedem. A visszamaradt levébe beleteszem a curry port, a paradicsompürét és a leszűrt ananász kockákat. Ezt is mártás sűrűségűre hígítom az ananászlével, összeforralom és a húsra

Sárgarépa krémleves "margarétával"

Kép
Lizától születésnapomra szakácskönyvet kaptam többek között. Ebből lestem ki ezt a nagyon finom levest. A tányér amibe szervírozva van a férjem és a fiúk ajándéka. A díszítés a férjem keze nyomát dicséri. Hát gyakrabban is belátogathatna a konyhába! Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1/2 kg sárgarépa 1 ek olaj 2 húsleves kocka 1 dl tejszín 5 ek lisztből rántás bors Díszítés : felkarikázott répa újhagyma Elkészítés: A megtisztított hagymát apróra vágom. A megpucolt sárgarépát felkarikázom. Majd ezeket forró olajon megdinsztelem. Felöntöm 3 dl vízzel és hozzáadom a húsleves kockát és 5 percig főzöm. A megpuhult répát szitán áttöröm, majd felöntöm 1,2 dl hideg vízzel, hozzáadom a tejszínt is. Az egészet felfőzöm. 5 ek lisztből rántást készítek, amit hozzáöntök a leveshez állandó kevergetés mellett. Borssal ízesítem. Só már csak nagyon kevés kell bele, ízlés szerint. Végül a díszítést is elkészítem: A répakarikának a közepét kiveszem. Ez lesz a margarétám közepe. A szi

Blogok mögötti emberek, akik belecsöppentek életünkbe

Kép
Gabriellától kaptuk ezt a nagyon kedves díjat. Igazán köszönjük, hogy gondolt ránk még a nagyon kellemes elfoglaltsága közben is (kicsi lánya most kb. 2 hónapos).  Ő is, mint a többi rendszeresen látogatott blogtársam bizony életem, életünk igen fontos része lett, hiszen mindennap alig várjuk, hogy bekukkanthassunk  "konyhájukba".  Mivel ezt a díjat látom, már nagyon sokan megkapták, így én név szerint nem küldöm tovább, hanem mindenkinek szeretettel ajánlom, aki bennünket látogat és azoknak is akikhez mi nézünk be nap mint nap.

Almás-fahéjas rózsák

Kép
Ezt a különlegességet Judithnál láttam meg és egyből beleszerettem. Csodálatosan néznek ki, és az íze is isteni. Szerintem legközelebb dupla adagot készítek belőle. Frissen  nagyon finom, de biztosan jó hidegen is, csak ezt már nem érték meg. Ebből az adagból nekem 12 db almarózsa lett. Fázisfotókat  itt láthattok a készítésről. Hozzávalók: 1 cs leveles tészta 3-4 alma 6 ek cukor 2 tk őrölt fahéj fél citrom csipet szerecsendió Elkészítése: Az almákat jól megmosom, félbevágom, magházát kivágom és jó vékonyra elszeletelem. 2-3 dl vizet felteszek 3 ek cukorral, 1 tk fahéjjal és 2 ek citromlével  és mikor forr az almaszeleteket belerakom. Csak addig hagyom benne, hogy könnyen lehessen hajlítani (kb. 2 perc), szűrőkanállal kiszedem és papírtörlőre rakom, hogy jól leitatódjon. A tésztát vékonyra nyújtom és derelyevágóval  2-3 cm csíkokra vágom. Megszórom fahéj, cukor, szerecsendió és reszelt citromhéj keverékével és ezt is még belehengergetem a tésztá

Csokipudingos derelye

Kép
Jucynál láttam a recept eredeti változatát. Nagyon ötletesnek találtam, ezért némi változtatással én is elkészítettem. Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 tojás 2 dl víz csipet só töltelékhez 7 dl tej 2 cs csokoládé puding 5 ek cukor pirított prézli vagy darált mák Elkészítés: Lisztből, tojásból, vízből csipet sóval tésztát gyúrok. 2 cipót formálok belőle és félre teszem pihenni. Közben megfőzöm a pudingot. A cipókat vékonyra kinyújtom és a kihűlt pudingból kis kupacokat pakolok a tészta egyik felére. Mikor ezzel megvagyok a kis kupacokat körberajzolom vizes ecsettel és a tészta másik felét ráhajtom. Kézzel megnyomkodom és derelyevágóval kockára kidarabolom. Forrásba lévő sós vízben kifőzöm. Pirított zsemlemorzsába vagy darált mákba megforgatva tálalom. Porcukorral megszórom. A zsemlemorzsás finomabb, mert annál jobban érvényesült a csokipuding íze.