Bejegyzések

Kakaós és fahéjas csigák

Kép
A csülkös bableves után második félének általában vagy palacsintát, vagy valamilyen kelt tésztát készítek.  Keresztanyám lepet meg mindig isteni finom kakaós csigákkal, most elhatároztam én is elkészítem. Ebből a mennyiségből amit leírok bizony jókora adag lesz, egy népes család (nálunk 8 fő) bőven jóllakik belőle, de még másnap reggelire, tízóraira is marad.   Hozzávalók: 1 kg liszt 6 dl tej 5 dkg élesztő 4 ek cukor 1 tk só 25 dkg margarin 10 dkg vaj 3 tojássárgája cukrozott kakaópor (12-15 ek) fahéj   Elkészítése: Az élesztőt kevés cukorral kb 1 dl langyos tejben felfuttatom. A lisztet a lágy margarinnal összemorzsolom, hozzáadom a cukrot, sót, tojássárgákat és a maradék langyos tejet. Végül a felfuttatott élesztőt is hozzáadom és 15-20 percig dagasztom (ha van kenyérsütő abban érdemes megdagasztatni). Végül tetejét meghintem liszttel, letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (1 óra).  A tésztát ketté veszem. Egyik felét 0,5-1

Csülkös bableves csipetkével

Kép
Szerintem nem csak nálunk, hanem sok családban igen kedvenc (főleg a férfiak körében) ez a hagyományos, finom étel - a füstölt csülkös bableves. Keveset ebből sosem sikerül készítenem, így pár napig rájárunk, de minél többet melegítem, annál finomabb lesz. Hozzávalók: 1 kisebb füstölt csülök 50 dkg szárazbab 4 sárgarépa 2 fehérrépa 1 kisebb zellergumó 3 krumpli 2 ek törött paprika 1 vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma csipetkéhez 1 tojás, liszt Elkészítése: A füstölt csülköt és a babot előző este hideg vízben beáztatom. Másnap a csülköt annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje és odateszem főni. Forrás után 5-10 perccel a főzővizet leöntöm róla (ne legyen olyan füstölt ízű), majd újra felöntöm vízzel és így főzöm tovább.  A babot  kb. 2 liter vízzel teszem oda. Közben megtisztítom a zöldségeket, felszeletelem és amikor a bab félig megfőtt hozzáadom. Sózom, borsozom, de csak óvatosan, mert majd a csülök főzőlevét is hozzáadom, amely esetleg már sós lehet.

Kedves díjak!

Kép
Ezt a két aranyos díjat kaptam Marianától , aki kedvességből és szívből küldi nekünk illetve blogunknak. Én is tovább küldöm  mindenkinek, akiket kedvenc blogjaim között belinkeltem, de hogy néhányat meg is nevezzek a sok kedvenc közül, szívből adom tovább: Biankának Szepykének Gizinek Andinak Aninak .

Mákkal töltött foszlós kalács

Kép
Még húsvétra készült ez a kalács, de csak most volt egy kis erőm, hogy begépeljem. Sajnos hetek óta hol ilyen hol olyan egészségügyi probléma adódott a családban. Én is le voltam gyengülve, de mégis húsvétra fonott kalácsot készítettem. De hogy még se legyen túl megerőltető, hát arra gondoltam, hogy a kenyérsütőbe dagasztom meg.  Még soha nem próbáltam pedig már évek óta meg van. De nagyon bevált ezentúl mindig ebbe fogok dagasztani. Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 tojás 5 kk cukor 3 dl tej 5 dkg olvasztott vaj cukrozott darált mák +1 tojás a kenéshez Elkészítés: Az élesztőt cukorral és pici tejjel megfuttatom. Majd az összes hozzávalót a vaj kivételével dagasztó gépbe pakolom és elindítom a gépet. A vajat csak apránként csorgatom hozzá, mert ez teszi a tésztát foszlóssá. Majd meleg helyen megkelesztem. Annyi részre osztom ahány fonatot akarok belőle készíteni. Kinyújtom a tésztákat, vastagon megkenem mákkal és feltekerem őket. Majd az ágakat ös

Zöldséges csirkemell wokban

Kép
Mivel mostanában nem sok időm van a konyhában tevékenykedni, így legtöbbször a gyorsan elkészíthető kajákat választom. Most is azért esett a választásom a wokban elkészíthető csirkehúsira. Az edény különleges kialakítása miatt igen gyorsan elkészíthető benne az étel, ezért érdemes előre mindent összedarabolni. Hozzávalók: 60 dkg csirkemell 1 vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 dl szójaszósz 1 kínai zöldségkeverék (mirelit) 1 bögre rizs Elkészítése: A csirkehúsit felcsíkozom, beleteszem egy edénybe és meglocsolom szójaszósszal. Addig hagyom benne pácolódni, míg a többi hozzávalókat is elkészítem. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítom, feldarabolom. Wokban felforrósítok olivaolajat és a vöröshagymát elkezdem benne pirítani. Hozzáadom a csirkehúst, sózom, borsozom  és együtt pirítom, míg a hús megpuhul. Ekkor rádobom a felaprított fokhagymát és együtt még összepirítom, majd kiszedem tálalótálba. Ezután a visszamaradt szafthoz hozzáadom a zöldségkeveréket (én