Bejegyzések

Aranygaluska vaníliasodóval

Kép
Jól gondoltam, mikor dupla adagot kevertettem be az aranygaluskából, mert az első tepsivel pillanatok alatt elfogyott. Kedves kis családom nagyon szereti az édességet, főleg az ilyen kelt tésztából készült finomságot. Vaníliasodót készítettem hozzá, de az hamarabb elfogyott, mint a süti - így másnap nagyfiam a reggeli kakaójával fogyasztotta el a maradékot. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 3 dl tej 8 dkg cukor 3 dkg élesztő 2 tojás 8 dkg vaj kevés só reszelt citromhéj a tészta megszórásához: 10 dkg olvasztott vaj 15 dkg darált dió 10 dkg cukor mazsola fahéj Elkészítése: Az élesztőt pici tejben cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalókból kelt tésztát készítek (én kenyérsütőben dagasztatom). Mikor duplájára megkelt lisztezett deszkára öntöm és ujjnyi vastagságúra nyújtom. Ezután lisztbe mártott dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat olvasztott vajba egyenként megmártogatom. Szorosan egymás mellé helyezem őket egy mag

Tepsiben sült spárga fokhagymás újkrumplival

Kép
Második étel, amit spárgából készítettem és szerintem ez is nagyon toppon van. A receptet Chili & Vanilia -nál találtam és szinte mindent úgy készítettem el, ahogy leírja. Egyre jobban megkedvelem ezt a zöldségfélét, pedig először nagyon idegenkedtem tőle. Az előre bepácolt és tepsiben megsütött csirkecombok mellé újkrumplival megsütve nagyon finom köret kerekedett belőle. Hozzávalók: 1 kg spárga (zöld és fehér) 1 kg újkrumpli 12 gerezd fokhagyma friss kakukkfű olívaolaj só, bors 1 ek olvasztott vaj kevés barna cukorral 25 dkg koktélparadicsom fél csokor friss petrezselyemzöld reszelt citromhéj Elkészítése: Először is a krumplit megpucolom és félbe vagy negyedekbe vágom. Az újkrumplinak könnyebben jön a héja, ha előtte sós hideg vízbe áztatjuk.  Összeforgatom pár ek olívaolajjal, a fokhagymagerezdekkel, sózom, borsozom, friss kakukkfűvel megszórom.  Alufóliával bélelt tepsibe terítem és berakom a sütőbe, amiben már sülnek a csirkecombok. Légkever

Eperkrémleves tejszínnel illetve narancslével

Kép
Itt az eper szezon és végre saját termésből süthetek-főzhetek. Kedvenc gyümölcsöm, ezért sok mindent szoktam belőle készíteni, főleg desszerteket, de levest is. Isteni finom így tavasszal a friss eperből készült krémleves.  Másik nagy előnye, hogy főzés nélkül, szinte 5-10 perc alatt elkészíthető. Hozzávalók: 50-60 dkg eper 5 dl hideg tej 2 dl habtejszín 3 ek méz 2-3 ek cukor 2 vaníliás cukor fahéj Elkészítése: Az epret lecsumázom, megmosom. 10 dkg-nyit félrerakok a többit turmixgéppel pépesre turmixolom, majd hozzáadom a tejet, tejszínt, mézet, cukrot (ezt ízlés szerint, függ a gyümölcs édességétől is) és együtt még tovább turmixolom.  Ízesítem vaníliás cukorral, pici fahéjjal. Hűtőbe rakom, tálalásnál beledarabolom a félrerakott epret, tejszínhabbal díszítem. Lányom unszolására narancslével is elkészítettem. A tej helyett 0,5 l rostos narancslét öntöttem hozzá. Így is nagyon finom, egy kicsit talán pikánsabb, savanykásabb ízű, kifejezetten

Tejszínes babos kukoricás tészta

Kép
Remek kis vacsora, de egy egyszerűbb ebédre is gyorsan elkészíthető finomság. Először gombával készítettem el, de mivel nagylányom nem szereti a gombát - a kukoricát és a babot viszont imádja - megszületett ez a változat. Hozzávalók: 20 dkg bacon szalonna 1 kis fej vöröshagyma 3-4 gerezd fokhagyma 20 dkg sonka 1 doboz csemegekukorica 1 doboz kinley bab bazsalikom, oreganó 3 dl főzőtejszín 50 dkg masnitészta Elkészítése: A felkockázott bacon szalonnát pici olívaolajon megpirítom. Beleaprítom a vöröshagymát, fokhagymát, ezeket is puhára dinsztelem.  Majd hozzáadom a felszeletelt sonkát és a kukorica illetve babkonzervet. Együtt párolom pár percig, ha minden puha, akkor felöntöm a főzőtejszínnel. Megszórom bazsalikommal, oregánóval, sózom, de csak enyhén, mert a bacon szalonna is sós. Így is még pár percig párolom. Közben a tésztát szokott módon sós vízben megfőzöm, leszűröm.  Összekeverem a raguval, kevés zöldhagymát darabolok rá és már fogyasztható

Spárga sajt és baconszalonna alatt sütve

Kép
Hosszas keresgélés, nézelődés után (interneten, szakácskönyvekben) találtam kettő nagyon jó spárgareceptet, amit végül el is készítettem. Bevallom nálunk nagyon ritkán került eddig az asztalra, lehet azért, mert első találkozásom a spárgával nem a legszerencsésebb volt - de utólag rájöttem öreg volt a spárga. Most sikerült friss, gyenge spárgát beszereznem és nagyon finomat készíteni belőle. Az egyik receptet Gizinél találtam, köszönöm neki, isteni finom lett. Hozzávalók:  1 cs zöld spárga 1 cs baconszalonna 1 cs szeletelt sajt (füstölt is lehet) Elkészítése: Végül is nagyon egyszerű elkészíteni. A spárgákat megtisztítom, a fás részt eltávolítom, majd megsózom (enyhén, mert a baconszalonna is sós), borsozom. 3 spárgát összefogok és először a sajttal, majd a baconszalonnával körbetekerem. Arra ügyeljünk, hogy nagyjából mindenütt körbe legyen tekerve a spárga. Egy tűzálló tálba helyezem őket és előmelegített közép meleg sütőben addig sütöm, míg a baconszalonna sz