Bejegyzések

Rakott karfiol darált hússal és egy csipet.....

Kép
Nagyon szeretem a rakott ételeket nemcsak enni, hanem készíteni is. Sikerült a napokban nagyon szép karfiolt vennem viszonylag megfelelő áron. Először gondolkodtam rajta, hogy rántott karfiol lesz, de aztán Egycsipetnél ráakadtam erre a receptre és mivel kicsit másabb, mint amit én szoktam készíteni gondoltam kipróbálom. Azt hiszem legközelebb is maradok ennél a receptnél, mert isteni finom lett. Hozzávalók: 75 dkg karfiol (1 fej) 60 dkg darált hús (vegyesen pulyka és sertés) 2-3 ek olaj 1 nagy fej vöröshagyma 1 kk bors  1 kk őrölt kömény 1 ek törött paprika 1 fehérpaprika 1 paradicsom 1 bögre rizs 1 nagy pohár tejföl zsemlemorzsa Elkészítése: Először is a darált húst készítem el  pörköltnek. A vöröshagymát megtisztítom, az olajon megdinsztelem és hozzáadom a húst. Fehéredésig pirítom, majd a paprikát, paradicsomot feldarabolva hozzáadom, rászórom a fűszerpaprikát. Felöntöm vízzel (kicsit bővebb lével, mint máskor), sózom, fűszerezem borssal

Epres túrós kelt palacsinta

Kép
Reggel bevásárlás közben megakadt a szemem az egyik hírlap kezdő lapján: "eper és túró párosítással akár fél kg-ot is leadhatunk naponta" . Hú hát ez nem csak finom lehet, hanem még fogyaszt is? De nem túlzás ez egy kicsit? Egyből elhatároztam, hogy mivel palacsintát akartam ma sütni, hát lesz epres túrós palacsinta. Kelt palacsintát már nagyon régen készítettem, pedig nagyon szeretem, de valahogy mindig halasztottam. Talán egy kicsit több időt kell rászánni a kelesztés végett, bár én a sima palacsintatésztát is pihentetni szoktam. Tehát lesz epres túrós kelt palacsinta - döntöttem el és gyorsan vettem túrót és élesztőt (eper a hűtőmben várakozott, mert előzőleg leszedtem nehogy a jég elverje). Hazaérve gyorsan elkészítettem a palacsintatésztát, hogy legyen ideje kelni és közben beleolvastam a magazinba. Azért rá kellett jönnöm, hogy amit készítek nem lesz nagyon fogyókúrás, mert bizony ebbe cukrot is tenni kell, no meg a palacsintatészta se nagyon diétás. Az íze visz

Aranygaluska vaníliasodóval

Kép
Jól gondoltam, mikor dupla adagot kevertettem be az aranygaluskából, mert az első tepsivel pillanatok alatt elfogyott. Kedves kis családom nagyon szereti az édességet, főleg az ilyen kelt tésztából készült finomságot. Vaníliasodót készítettem hozzá, de az hamarabb elfogyott, mint a süti - így másnap nagyfiam a reggeli kakaójával fogyasztotta el a maradékot. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 3 dl tej 8 dkg cukor 3 dkg élesztő 2 tojás 8 dkg vaj kevés só reszelt citromhéj a tészta megszórásához: 10 dkg olvasztott vaj 15 dkg darált dió 10 dkg cukor mazsola fahéj Elkészítése: Az élesztőt pici tejben cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalókból kelt tésztát készítek (én kenyérsütőben dagasztatom). Mikor duplájára megkelt lisztezett deszkára öntöm és ujjnyi vastagságúra nyújtom. Ezután lisztbe mártott dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A pogácsákat olvasztott vajba egyenként megmártogatom. Szorosan egymás mellé helyezem őket egy mag

Tepsiben sült spárga fokhagymás újkrumplival

Kép
Második étel, amit spárgából készítettem és szerintem ez is nagyon toppon van. A receptet Chili & Vanilia -nál találtam és szinte mindent úgy készítettem el, ahogy leírja. Egyre jobban megkedvelem ezt a zöldségfélét, pedig először nagyon idegenkedtem tőle. Az előre bepácolt és tepsiben megsütött csirkecombok mellé újkrumplival megsütve nagyon finom köret kerekedett belőle. Hozzávalók: 1 kg spárga (zöld és fehér) 1 kg újkrumpli 12 gerezd fokhagyma friss kakukkfű olívaolaj só, bors 1 ek olvasztott vaj kevés barna cukorral 25 dkg koktélparadicsom fél csokor friss petrezselyemzöld reszelt citromhéj Elkészítése: Először is a krumplit megpucolom és félbe vagy negyedekbe vágom. Az újkrumplinak könnyebben jön a héja, ha előtte sós hideg vízbe áztatjuk.  Összeforgatom pár ek olívaolajjal, a fokhagymagerezdekkel, sózom, borsozom, friss kakukkfűvel megszórom.  Alufóliával bélelt tepsibe terítem és berakom a sütőbe, amiben már sülnek a csirkecombok. Légkever

Eperkrémleves tejszínnel illetve narancslével

Kép
Itt az eper szezon és végre saját termésből süthetek-főzhetek. Kedvenc gyümölcsöm, ezért sok mindent szoktam belőle készíteni, főleg desszerteket, de levest is. Isteni finom így tavasszal a friss eperből készült krémleves.  Másik nagy előnye, hogy főzés nélkül, szinte 5-10 perc alatt elkészíthető. Hozzávalók: 50-60 dkg eper 5 dl hideg tej 2 dl habtejszín 3 ek méz 2-3 ek cukor 2 vaníliás cukor fahéj Elkészítése: Az epret lecsumázom, megmosom. 10 dkg-nyit félrerakok a többit turmixgéppel pépesre turmixolom, majd hozzáadom a tejet, tejszínt, mézet, cukrot (ezt ízlés szerint, függ a gyümölcs édességétől is) és együtt még tovább turmixolom.  Ízesítem vaníliás cukorral, pici fahéjjal. Hűtőbe rakom, tálalásnál beledarabolom a félrerakott epret, tejszínhabbal díszítem. Lányom unszolására narancslével is elkészítettem. A tej helyett 0,5 l rostos narancslét öntöttem hozzá. Így is nagyon finom, egy kicsit talán pikánsabb, savanykásabb ízű, kifejezetten