Bejegyzések

Frankfurti leves

Kép
Régen készítettem már frankfurti levest, pedig nagyon szeretem. Szinte jól esik ebben a hűvös időben egy ilyen szívet-lelket melengető, viszonylag gyorsan elkészíthető forró leves.  Először én fehéren ettem és azóta is így főzöm, de természetesen tehetünk hozzá 1 teáskanálnyi törött pirospaprikát is, sokan így készítik. Hozzávalók 4 főre: 1 kis fej kelkáposzta vagy nagyobbnak fele (kb. 40 dkg) 1 kis fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 4 közepes burgonya 1 kk majoranna  kevés köménymag só, bors 1 ek. liszt 1 tk pirospaprika 2 dl tejföl 2 pár frankfurti virsli A vöröshagymát megtisztítom és finomra feldarabolom, a fokhagymát is megtisztítom. Először a kelkáposztáról eltávolítom a külső leveleket, megmosom, majd felnegyedelem. Torzsáját is kikanyarítom, majd vékony csíkokra darabolom a káposztát. A vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a felcsíkozott kelkáposztát, a zúzott fokhagymát és együtt tovább dinsztelem, majd felön

Rákóczi túrós

Kép
Nálunk igen közkedvelt lett ez a sütemény, nem csak mutatós, de nagyon finom is. Tetejét többféleképpen készítettem már, lehet úgy is, hogy a túrókrémet megkenem lekvárral és utána rácsosan rányomom a tojásfehérjét, majd rászárítom. A fotók pedig akkor készültek, amikor először a tojásfehérjét raktam rá, majd a lekvárral kipótoltam a hézagokat. Hozzávalók: 30 dkg liszt,  15 dkg vaj,  10 dkg porcukor,  késhegynyi szódabikarbóna,  1 dl tejföl,  2 tojássárgája a töltelékhez: 1 kg túró,  20 dkg cukor ,  4 tojássárgája,  6 dkg búzadara,  2 dl tejföl a tetejére: 4 tojásfehérje,  10 dkg porcukor,  kb 15-20 barack lekvár,  zselatin A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrok. Kinyújtom, zsírozott, lisztezett normál méretű (25x35 cm) tepsibe rakom. Előmelegített sütőben addig sütöm, míg egy pici színt kap. Talán fél sülésnél egy kicsit érdemes tovább sütni. Közben elkészítem a túró tölteléket:  a túrót átnyomom a krumplinyomón, majd hozzáadom a többi hozzáva

Spagetti Emiliana

Kép
Közeli olasz kisvendéglőből hozta haza nagylányom ezt a receptet, párja egyből el is készítette. Nagy sikert aratott, így azóta én is többször az étlapra tűzöm.  A fotók nem a legjobban sikerültek, de az íze kifogástalan.  Hozzávalók 4 személyre:  1 közepes fej vöröshagyma 25 dkg bacon szalonna 2-3 ek olívaolaj 25 dkg zöldborsó 25 dkg spagetti 5 dl főzőtejszín 1-2 ek cukor 1 ek ételízesítő ( el is maradhat) 1 tk oregano 1 tk bazsalikom  bors reszelt sajt Elkészítése:  A bacon szalonnát apróra felkockázom és az olajon odateszem pirítani. A vöröshagymát is apróra darabolom, hozzáadom és együtt pirítom. Nagyon szeretem az ilyen jellegű ételeket wokban készíteni. Mikor már majdnem jó ráteszem a zöldborsót (mirelit is lehet) és együtt tovább párolom, pirítom.  5-10 perc után ráöntöm a tejszínt, beleteszem a cukrot. Fűszerezem bazsalikommal, oreganóval, borssal. Sózni nem nagyon kell, mert a bacon is sós. Lefedem és addig főzöm mí

Születésnapi tortáim és a meglepetés

Kép
Ezeket a gyönyörű és isteni finom tortákat én kaptam és keresztlányom keze munkáját dicséri. Receptjeit gondolom majd ő leírja én csak annyit mondhatok, hogy nagyon finom volt mindkettő.  Előző bejegyzésemben említettem, hogy két nagyon jó dolog ért születésnapom alkalmából - a nyereményről már  írtam a másik felejthetetlen meglepetést pedig családom és közeli rokonaim  "főzték ki ellenem".   A születésnapom hétfőre esett és megemlítettem, hogy én aznap nem szeretnék dolgozni, hanem menjünk el inkább kirándulni. Mint utólag kiderült ez kapóra is jött. Nagyon jól telt az egész nap, teljesen kikapcsolódva, gyanútlanul értünk haza (legalábbis én!). Otthon aztán könny szökött a szemembe, amikor megláttam az engem fogadó és ünneplő vendégeket - igazi felejthetetlen meglepetés volt!!!  Itt is szeretném megköszönni családtagjaimnak, rokonaimnak, akik ezt a bulit megszervezték és közreműködtek, nagyon - nagyon jól esett, köszönöm szépen! Na és az ajándékok

NYERTEM a Laptopkonyha receptfeltöltő versenyén!!!!

Kép
Bevallom mostanában nagyon elvagyok "havazva" úgy is mondhatnám nem a legjobb idők járnak erre felé, persze nem a szó szoros értelmében. Sok a gondom-bajom, időm, de sokszor kedvem sincs kedvenc hobbimmal a gasztroblog vezetésével foglalkozni. Persze készíteni továbbra is szoktam, hiszen 5 tagú családomat mégsem küldhetem mindennap kifőzdébe, gyorsétterembe. A sok hétköznapi gond között azért jó is éri az embert. Az egyik kellemes meglepetés hétfőn születésnapomon ért, amelyet családomtól és rokonaimtól kaptam. Erről bővebben majd később írok.  A másik pedig kedden, amikor benéztem a RECEPTEK.L@PTOPKONYHA.HU  oldalra. Hurrá nyertem!!!! - kiáltottam fel amikor megláttam, hogy én is ott vagyok a júliusi receptfeltöltő verseny díjazottjai között. A nyereményem pedig, hogy a laptopkonyha stúdiójában kamerák előtt készítsem el a szakmai zsűri által kiválasztott egyik beküldött receptemet.   Nagyon köszönöm a Laptopkonyha Szerkesztőségének ezt a lehetőséget! Kicsit