Bejegyzések

Cukkini lepény

Kép
Mostanában sajnos nincs időm a blogommal foglalkozni, sőt a receptek közül is azokat választom, melyek idő hiányában hipp-hopp elkészíthetők. Ilyen ez a cukkini lepény is, amely annyira egyszerű és finom, hogy meg kell osztanom kedves olvasóimmal. Akár köretként, vagy fűszeres, fokhagymás tejföllel magában is megállja a helyét. Hozzávalók: 2 cukkini 1 kis pohár tejföl (én csak 2 evőkanállal tettem bele) 2 tojás 2 gerezd fokhagyma kevés friss petrezselyemzöld aprítva  bors, só 2-4 ek liszt (amennyit felvesz) A cukkiniket megmosom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Ha öregebb a cukkini meghámozom, ketté vágom és kikanalazom a magos belsejét úgy reszelem le.  Ráütöm a két tojást, ráteszem a tejfölt, a zúzott fokhagymát, petrezselyemzöldet, borsozom, majd annyi lisztet, hogy ne legyen sem folyós, sem nagyon kemény. Összeforgatom, végül sózom. Nem kell nagyon kikeverni. Közben olajat hevítek, kanállal tojásnyi nagyságúakat szaggatok a forró olajba, kicsit

Villámgyors túrósszelet

Kép
Vasárnap délután családom süteményre éhezett. Benézve a hűtőbe láttam van egy csomag túró, gondolkodtam mit lehetne belőle gyorsan készíteni. Mivel 25 dkg túró nem olyan sok, viszont a családom igen népes, bármit nem készíthetek belőle, mert mindenki szeretne belőle néhány szeletet enni. Nagyon örültem, mikor ráakadtam Pető Valéria receptjére a Delimano receptes oldalán. Tényleg villámgyorsan elkészül és isteni finom,  puha lesz. Hozzávalók: 6 db tojás 10 ek cukor 1 cs vaniliás cukor 25 dkg tehéntúró 6 púpos evőkanál búzadara 2 dl tejföl (én egy kis pohár tejfölt és 1 dl-nyi tejet használtam) 1 citrom reszelt héja  A túrót a tejföllel elkeverem, majd hozzáadom a tojássárgáját, vaníliás cukrot, búzadarát, reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Érdemes párcsepp citromlevet tenni bele, hamarabb felverhető. Talán ez a művelet vesz el a legtöbb időt, mert ha már elég keménynek találom a habot még kb. 2 percig verem.  Mikor már tényle

Bolognai lasagne

Kép
Sűrűn készítek tésztás, húsos ételeket, mert családom egyik fele a tésztát, másik fele a húst kedveli és így talán mindenkinek kedvezek. Ilyen finom olasz tésztaféleség például a bolognai lasagne. Most kész lasagne tésztát használtam, de van mikor magam gyúrom meg, ezt a kelkáposztás lasagne receptjénél írtam le. Hozzávalók: (5 főre) 500 g lasagne tészta 20 dkg parmezán sajt a raguhoz: 1 kg darált hús (felesben marha és sertés) 10 dkg baconszalonna 2 fej közepes vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 nagyobb sárgarépa 400 g sűrített paradicsom ( 6 ek) 2,5 dl tej só, bors  majoranna bazsalikom a besamelhez: 7,5 dkg vaj 7,5 dkg liszt 9 dl tej só, bors pici szerecsendió A felkockázott szalonnát és az apróra vágott hagymát megpirítom, majd hozzáadom a finomra reszelt sárgarépát, a darált húst, és együtt pirítom tovább. Fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, bazsalikommal. Belekeverem a paradicsompürét, felöntöm a tejjel és lefedve készre

Fokhagyma krémleves graham cipóban

Kép
Isteni finom ez a krémleves, hasonlót már készítettem  régebben, de valahogy mostanában feledésbe merült. A lányom is igen furcsa képet vágott mikor megkérdeztem, hogy kérsz-e fokhagymakrém levest, csak azt válaszolta - hát.......na jó megkóstolom. De aztán pillanatok alatt elfogyott, azt hiszem sűrűbben el fogom készíteni. Ezt a receptet Edónál láttam. Hozzávalók:  12 gerezd duci fokhagyma 1 ek liszt 2 db közepes burgonya 1,5 l húsleves alaplé (esetleg 2 db  húsleves kockával helyettesíthetjük) 2 dl főzőtejszín só, bors csipet őrölt szerecsendió 10 dkg-nyi reszelt sajt újhagyma Cipókat vehetünk is, de én úgy sütöttem a következő recept szerint, annyi különbséggel, hogy  30 dkg  graham lisztet,  10 dkg rozs lisztet és 10 dkg  fehér lisztet használtam. A fokhagymákat megpucolom, feldarabolom és kevés olajon kissé megpirítom. Hozzáadom a lisztet és állandóan kevergetve tovább pirítom egy kicsit, majd felöntöm a húsalaplével.  A krumplit megpucolom,

Nyertem a DELIMANO receptversenyén!

Kép
Nagyon nagy öröm ért, mert ezt a 10-db-os Mega+Szettet nyertem a Delimano által indított nyereményjátékban! Már a verseny kezdetén kinéztem magamnak - gondoltam de jó is lenne megnyerni!:) A játékban általunk elkészített recepteket kellett feltölteni és népszerűsíteni azokat barátok, ismerősök között, hogy minél többen szavazzanak rá. Szinte magával ragadott a játék, annyira klassz volt, így még többen megismerhették receptjeimet. Meglepetésemre és nagy örömömre sikerült bejutnom több száz versenyző közül az első 10 legjobb Séf közé, akik a fődíjért versenyeznek - amely egy Toscanai főzőtanfolyam. Sajnos itt azonban el kellett gondolkodnom, mert a további feladatok időigényesebbek és én munkám és más problémák miatt most nem tudtam ezt vállalni. Írtam a Delimano csapatának amire ezt a választ kaptam:    "Köszönjük őszinte levelét. Sajnáljuk, hogy nem tudja folytatni, de megértjük szempontjait. Ez a szakasz valóban több időt igényel, mint a többi, így esélyei csökkenén