Bejegyzések

Túrós zserbó

Kép
Most találtam rá ezekre a képekre. Tavaly az unoka tesóm ballagására készült ez a túrós csoda. Azóta már többször is megsütöttem, de valahogy a recept megírása mindig elmaradt. Ez a túrós zserbó nagy kedvencévé vált a családomnak. Végre ide is felkerül, így biztosan nem veszik el a recept. Hozzávalók  25x35 cm-es tepsihez A tésztához 450 g liszt 240 g cukor 120 g margarin 15 g kakaó 1 kávéskanál szódabikarbóna 3-4 evőkanál tejföl Töltelékhez: 75 dkg túró 5 dkg margarin 3 tojás 1 cs vaníliás cukor 20 dkg cukor 2 ek búzadara Továbbá lekvár 15 dkg  cukrozott darált dió  reszelt citromhéj A tetejére 100 g étcsoki 2 evőkanál olaj Először elkészítem a túrós tölteléket: a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, ezt hozzáadom az áttört túróhoz a többi hozzávalóval együtt. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Ezt is óvatosan a túróhoz keverem. A tészta hozzávalóit összegyúrom, háromba veszem, az egyiket kinyújtom és a kivajazot

Kaszinó tojás

Kép
Elterveztem, hogy húsvétra kaszinó tojást készítek a sült sonka mellé, de sajnos idő hiány miatt ez elmaradt. Ezért húsvét utáni kedden készítettem el. Kicsit könnyebb ételre vágytunk, ezért rántott gombával ettük.  Hozzávalók    7 db tojás 2-3 ek majonéz 2 ek tejföl só bors zöldhagyma  Elkészítés: Megfőzöm a tojásokat. Én legutóbb a Fem3 műsorán láttam, hogy a szakács nő így főzi a tojást.  Hideg vízbe felteszem főni a tojást, mikor fölforr a víz fedőt teszek rá és 13 percig ott hagyom. Ezután hideg vízbe párszor megfürdetem.  Majd megpucolom, ketté vágom, a sárgáját kiszedem amit villával összetörök. Hozzákeverem a majonézt és a tejfölt . Sózom borsozom majd hozzáadom az apróra vágott zöldhagymát.  Ezután habzsákba rakom és  a közepes méretű csillagcsövön keresztül visszanyomom a tojásfehérjébe.

Húsvéti sült nyúl medvehagymával

Kép
Olikám már nagyon ki volt éhezve egy finom sült nyúlra. Nagy nehézségek árán sikerült is beszerezni egy nyuszit, de mikor a gyerekek meglátták nem engedték levágni szegénykémet. Így a nyuszi megmaradt és igazi házi kedvencé vált.  De Oli még mindig nagyon szeretett volna sült nyulat enni, így még is csak tovább kellett "vadásznom" a nyuszira. Végül csak sikerült egyet szereznem , amit húsvétra meg is sütöttem.    Hozzávalók: 1 nyúl 1 nagy doboz joghurt 1 csomó medvehagyma bacon szalonna a salátához: kis fej lila káposzta 2 fej lila hagyma oregáno olivaolaj Elkészítés: A nyulat előző este bepácolom a joghurttal, amibe az apróra darabolt medve hagyma felét beleszórom. Másnap tepsibe rakom, szeletelt bacon szalonnával betekergetem és alufóliával letakarva addig sütöm, míg megpuhul. Majd leveszem róla a fóliát és pirosra sütöm. Sütés közben többször is meglocsolom a levével. A salátához a hozzávalókat vékonyra darabolom majd sózom, megszórom oregan

Florentin szelet

Kép
Eddig nem ismertem a Florentin szeletet, most sütöttem meg először, de azt hiszem nem utoljára.  Mutatós, egyszerű elkészíteni, lezárt dobozban tárolva egy hétig is nagyon finom marad. Egyedi ízvilágával karácsonyra, szilveszterre, de más alkalomra is ideális sütemény. A recept eredetileg Lajos Mari 66 karácsonyi édesség könyvéből való.  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt 1 kk sütőpor 1 csipet só 18 dkg vaj vagy margarin 9 dkg porcukor 1 tojás  1 cs vaníliás cukor Hozzávalók a mandulás krémhez: 3 dl tejszín 5 dkg vaj 5 dkg méz 5 dkg porcukor 15-20dkg kandírozott gyümölcs (narancshéj, citromhéj, gesztenye) 15-20 dkg szeletelt mandula Díszítéshez 10 dkg csokoládé + 2 ek olaj Először az omlós tésztát készítem el. Gyorsan dolgozom, hogy a kéz melegétől a margarin ne olvadjon meg.  A lisztet összekeverem a sütőporral, sóval, belemorzsolom az apróra felkockázott margarint. Hozzáadom a cukrot, tojást, vaníliás cukrot és gyors mozdula

Házi krémes II.

Kép
Házi krémest már többször készítettem , de talán most sikerült a legtökéletesebben. Lényegében nem sok valamit változtattam rajta, csupán a krém összeállításán variáltam. Hozzávalók ugyanazok, mint az előző krémesnél . Amit változtattam rajta: a krém elkészítésénél a tojásfehérjét felverem, mikor már egész jó kemény hozzáadok 1 kk citromlevet vagy ecetet, még kb egy-két percig így verem, majd 10 dkg cukrot is hozzáverek. Így a hab nagyon jó kemény, fényes lesz. Ezek után a fehérjehabhoz keverem óvatosan, fokozatosan a szokásos módon elkészült sárgája krémet. Így sokkal lazább, könnyebb lesz a krém, amit már csak be kell tölteni a két kisütött lap közé.