Bejegyzések

Raffaello szelet

Kép
Ünnepekre, alkalmakra ha süteményt kell sütnöm a kókuszos elmaradhatatlan. Sütöttem már kókuszos kockát ,  kókuszos krémest , hólabdát, most utoljára raffaello szeletet. Választani nem tudnék közülük, mert mind nagyon-nagyon finom, talán a raffaello szelet azért győzne, mert a legegyszerűbb elkészíteni. Az alábbi hozzávalókkal egy 28x38 cm-es tepsiben sütöm ki.  Hozzávalók : Tésztához:  9 tojásfehérje 30 dkg cukor 15 dkg liszt 15 dkg kókuszreszelék Krémhez: 9 tojássárgája 2 vaníliás pudingpor 6 dl tej 25 dkg cukor 25 dkg margarin 2 kk mandula aroma 5-10 dkg kókuszreszelék a tetejére A tojásfehérjét a cukorral jó keményre felverem, majd óvatosan hozzávegyítem a lisztet és a kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt 28X38 cm-es tepsiben közepes lángon kb. 20 percig sütöm. Nem szabad sokáig sütni, mert nagyon kiszárad. A tojássárgákat a két pudingporral 2 dl-nyi tejben elkeverem, hozzáadom a cukrot és a többi melegedő tejhez vegyítem, sűrűre főzöm. 

Tejszínes diós szelet

Kép
Aki szereti a diós süteményt annak biztosan ízleni fog ez a tejszínes diókrémes szelet. Hozzávalók: Tészta: 6 tojásos vizes piskóta Krém: 1 l tej, 16 dkg vaníliás pudingpor ( 4 cs), 0,5 dl rum, 5 dkg margarin, 10 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 40 dkg darált dió, 3 dl tejszín A piskótát a szokásos módon gáztepsiben kisütöm. Amíg hűl elkészítem a krémet. A tejben megfőzöm a pudingot, beleteszem a cukrot. Főzés után hozzáadom a rumot, margarint, vaníliás cukrot, jó krémesre kikevertetem. A diónak felét hozzáadom és gyakori kevergetés mellett kihűtöm. A dió másik felét sütőben egy kicsit megpirítom. A tejszínt keményre felverem és a kihűlt krémhez keverem. A tejszínhabból annyit hagyok, hogy a sütemény tetejét feltudjam díszíteni. A piskótát kettévágom, egyik lapra rákenem a krémet (picit hagyok a tetejére is), megszórom pirított dióval, rárakom a másik lapot a maradék krémet rákenem és ezt is megszórom pirított dióval. Tetejét tejszínhab rózsával díszítem.

Hólabda

Kép
Nagy fiam kérése volt ez a süti, mondván ha már nem lesz fehér karácsonyunk, legalább a Hólabda süti pótolja egy kicsit a fehér hó látványát.  Többször elkészítettem már és tapasztalatból tudom, hogy nagyobb adagot kell sütnöm ahhoz, hogy biztos maradjon másnapra is.  Ezzel a hozzávalóval gáztepsiben sütöm ki, így lesz kb. 40-45 db hólabda belőle. Hozzávalók a vizes piskótához: 7 tojás, 30 dkg cukor, 25 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 cs. sütőpor, 14 ek víz a krémhez: 0,8 l tej, 8 ek liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 10-15 dkg kókuszreszelék a tetejére:   10 dkg étcsokoládé, 2 ek étolaj A szokásos módon elkészítem a piskótát. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét jó keményre felverem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és a vizet, turmixal fehéredésig kevertetem. Ehhez hozzászitálom a sütőporral, kakaóporral elvegyített lisztet.  Végül óvatosan, három részletben a tojásfehérje habhoz  hozzákeverem a sárgáját.  Sütőpapírral kibélelt gá

Karamell krémes és tejszínes gyümölcsös mézes krémes

Kép
Két nagyon finom sütemény receptjét szeretném megosztani, amit még névnapomra készítettem. A lapokat a mézes krémes receptje alapján sütöttem ki. A tejszínes gyümölcsöshöz kakaós lapokat készítettem (5 dkg kakaóport tettem ugyanannyi liszt helyett). Karamell szelet krémje Hozzávalók: 30 dkg cukor, 1 l tej, 9 ek vaníliás pudingpor, 20 dkg margarin A cukrot megkaramellizálom, majd szép fokozatosan felöntöm fél l tejjel. Megfőzöm a vanília pudingot fél l tejben és ehhez hozzáöntöm a karamellás tejet. A margarint habosra kikavarom és mikor a karamellás pudingom kihűlt hozzákavarom. Ezzel a krémmel töltöm meg a világos mézes lapokat. Tejszínes gyümölcsös krémje Hozzávalók: 1 ltej, 20 dkg vaníliás pudingpor, 1 citrom, 1 kis pohár tejföl, 4 dl tejszín, szőlő, meggy stb- 1 l tejben megfőzöm a vanília pudingot 8 ek cukorral. Mikor kész facsarok bele citrom levet és reszelek bele citromhéjat. 1 kis doboz tejfölt öntök bele és ezzel jól elkavarom. A tejszínt kemény habbá

Tejszínes mustáros csirkemell

Kép
Este 7-ig dolgozom, így utána már csak egy egyszerűbb, gyors étel elkészítésére van időm. Első olvasásra ezért is találtam nagyon jónak Szepyke Mustáros csirkemell receptjét. Elkészítve igazat adtam neki -  napokig tudnám enni én is, annyira finom. Este 9-kor sikerült lefotóznom ami látszik is, mert nem egy sikerült kép lett. Ilyen későn már nem szoktam enni (elég az amit kóstolgatok főzés közben) így másnapra csomagoltam magamnak. Megállapítottam talán még finomabb lesz másnap, mert a hús a szaftot jobban magába tudja szívni. Hozzávalók 4 fő részére: 1 kg csirkemell 2 fej lilahagyma 2 dl tejszín 20 % vegy 3 dl 10 % 6  ek magos dijone mustár 4 ek olaj só, bors A csirkemellet csíkokra darabolom. A hagymákat nagyobb szeletekre darabolom és az olajon megdinsztelem. Ráteszem a felcsíkozott csirkemellet és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom és ráöntöm a tejszínt, belekeverem a mustárt. Fedő alatt puhára párolom.  Közben elkészítem a köretet. Most durum penne tés