Bejegyzések

Baconos fasírt muffin formában sütve

Kép
Igazán el vagyok maradva a posztolással, hiszen a képen szereplő baconos töltött fasírtot is még szilveszterre készítettem. Nem akarom, hogy feledésbe merüljön, ezért gyorsan begépelem most a receptet. Őszintén megmondva ez is eltart annyi ideig, mint amennyi idő alatt elő lehet készíteni ezt a vendégváráshoz is kiváló ételt. Ami nagy előnye a muffin formában sült baconba tekert fasírtnak, hogy összeállítás után a sütőnk végzi a többi munkát, ezenkívül nagyon finom ízt ad neki a baconszalonna kissé füstös íze. Én tojással töltöttem, de tehetünk bele sajtot, olivabogyót, uborkát stb. Hozzávalók a fasirthoz: 50-60 dkg darált hús 2 zsemle 1 kisebb vöröshagyma 2 tojás  só, bors, pirospaprika 4 gerezd fokhagyma ezen kívül 12 szelet baconszalonna 6 főtt tojás A fasírtot a szokásos módon összeállítom. 12 lyukas muffin formát baconszalonnával kibélelem, lyukakba kanalazom a fasírt felét,  kettőbe vágott főtt tojásokat a közepébe nyomom és betakarom a fasírt mások

Diós süti: Böske szelet

Kép
Szintén egy finom, diós sütemény receptjét szeretném megosztani. Csak a Puffin oldalán találtam a receptet. Először a neve ragadott meg, mivel engem is Erzsébetnek, azaz '"Böskének" hívnak. Elolvasva a receptet úgy döntöttem karácsonyra ez lesz az egyik süteményünk. Fincsi volt, húsvétra is elkészítem. Hozzávalók: A tésztához: 5 tojás 10 ek víz 25 dkg cukor 25 dkg liszt 10 dkg darált dió 1 cs sütőpor A krémhez: 3 ek liszt 2 dl tej 20 dkg margarin 15 dkg cukor 15 dkg darált dió 1 cs. vaníliás cukor 0,5 dl rum Tetejére: 5 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj  A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporos lisztet, diót és végül a fehérjehabot óvatosan hozzákeverem. Egy közepes méretű (25x35 cm) tepsit sütőpapírral kibélelek, a tésztát beleöntöm, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.  

Raffaello szelet

Kép
Ünnepekre, alkalmakra ha süteményt kell sütnöm a kókuszos elmaradhatatlan. Sütöttem már kókuszos kockát ,  kókuszos krémest , hólabdát, most utoljára raffaello szeletet. Választani nem tudnék közülük, mert mind nagyon-nagyon finom, talán a raffaello szelet azért győzne, mert a legegyszerűbb elkészíteni. Az alábbi hozzávalókkal egy 28x38 cm-es tepsiben sütöm ki.  Hozzávalók : Tésztához:  9 tojásfehérje 30 dkg cukor 15 dkg liszt 15 dkg kókuszreszelék Krémhez: 9 tojássárgája 2 vaníliás pudingpor 6 dl tej 25 dkg cukor 25 dkg margarin 2 kk mandula aroma 5-10 dkg kókuszreszelék a tetejére A tojásfehérjét a cukorral jó keményre felverem, majd óvatosan hozzávegyítem a lisztet és a kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt 28X38 cm-es tepsiben közepes lángon kb. 20 percig sütöm. Nem szabad sokáig sütni, mert nagyon kiszárad. A tojássárgákat a két pudingporral 2 dl-nyi tejben elkeverem, hozzáadom a cukrot és a többi melegedő tejhez vegyítem, sűrűre főzöm. 

Tejszínes diós szelet

Kép
Aki szereti a diós süteményt annak biztosan ízleni fog ez a tejszínes diókrémes szelet. Hozzávalók: Tészta: 6 tojásos vizes piskóta Krém: 1 l tej, 16 dkg vaníliás pudingpor ( 4 cs), 0,5 dl rum, 5 dkg margarin, 10 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 40 dkg darált dió, 3 dl tejszín A piskótát a szokásos módon gáztepsiben kisütöm. Amíg hűl elkészítem a krémet. A tejben megfőzöm a pudingot, beleteszem a cukrot. Főzés után hozzáadom a rumot, margarint, vaníliás cukrot, jó krémesre kikevertetem. A diónak felét hozzáadom és gyakori kevergetés mellett kihűtöm. A dió másik felét sütőben egy kicsit megpirítom. A tejszínt keményre felverem és a kihűlt krémhez keverem. A tejszínhabból annyit hagyok, hogy a sütemény tetejét feltudjam díszíteni. A piskótát kettévágom, egyik lapra rákenem a krémet (picit hagyok a tetejére is), megszórom pirított dióval, rárakom a másik lapot a maradék krémet rákenem és ezt is megszórom pirított dióval. Tetejét tejszínhab rózsával díszítem.

Hólabda

Kép
Nagy fiam kérése volt ez a süti, mondván ha már nem lesz fehér karácsonyunk, legalább a Hólabda süti pótolja egy kicsit a fehér hó látványát.  Többször elkészítettem már és tapasztalatból tudom, hogy nagyobb adagot kell sütnöm ahhoz, hogy biztos maradjon másnapra is.  Ezzel a hozzávalóval gáztepsiben sütöm ki, így lesz kb. 40-45 db hólabda belőle. Hozzávalók a vizes piskótához: 7 tojás, 30 dkg cukor, 25 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 cs. sütőpor, 14 ek víz a krémhez: 0,8 l tej, 8 ek liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 10 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 10-15 dkg kókuszreszelék a tetejére:   10 dkg étcsokoládé, 2 ek étolaj A szokásos módon elkészítem a piskótát. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét jó keményre felverem. A sárgájához hozzáadom a cukrot és a vizet, turmixal fehéredésig kevertetem. Ehhez hozzászitálom a sütőporral, kakaóporral elvegyített lisztet.  Végül óvatosan, három részletben a tojásfehérje habhoz  hozzákeverem a sárgáját.  Sütőpapírral kibélelt gá