Bejegyzések

Vargabéles

Kép
Egyik nap csülkös bablevest főztem, második félének pedig vargabélest sütöttem. A férjem ötlete volt, mert mikor szakácsként dolgozott a húsos levesek mellé sokszor vargabélest készítettek  és nagy népszerűségnek örvendett. :-) Persze azért szokásomhoz híven kicsit változtattam rajta, mivel leveles tészta lapom volt itthon, így ebből készítettem.  Ahhoz képest, hogy ez egy hagyományos magyar desszert én most sütöttem először, de azt hiszem nem utoljára, mert a gyerekeimnek is nagyon ízlett. Hozzávalók: 30 dkg cérnametélt 50 dkg túró 1 kis pohár tejföl 5 tojás 15 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 5 dkg rumba áztatott mazsola (én ezt kihagytam) 2 csomag leveles tészta 5 dkg vaj 1 tojás a kenéshez A cérnametéltet sós vízben kifőzöm (vigyázva, nehogy nagyon megpuhuljon), leszűröm, összekeverem az olvasztott vajjal. Elkészítem a tölteléket: a tojásokat ketté választom, a sárgáját kikeverem a porcukorral és a vaníli

Mákos hókifli

Kép
Nem csak karácsonyra, de bármilyen alkalomra szívesen sütöm a hókiflit. Gyermekkori emlékeim jutnak eszembe, ahogy beleharapok ebbe az omlós sütibe. Nagymamám mindig ezt sütötte apukámnak, mikor hétvégén látogatni mentünk őt a laktanyába. Kedvenc sütije volt, sőt a mai napig szülinapjára ezt kéri. Hozzávalók: 30 dkg liszt 12 dkg zsír 2 dkg élesztő fél pohár tejföl kevés tej és cukor az élesztőhöz Tölteléknek: cukrozott darált mák ( dió,  meggy), reszelt citromhéj  Az élesztőt a tejben felfuttatom. A hozzávalókkal együtt jól kidolgozom. Kicsit kelni hagyom, majd vékonyra elnyújtom és a kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Tölteléket halmozok rá, kiflinek feltekergetem. Töltelék: cukrozott mák ledarálva, reszelt citromhéjjal, kevés vízzel elkeverve, hogy összeálljon. Szoktam még cukrozott darált dióval vagy meggyel is tölteni. Előmelegített, közép meleg sütőben világos színűre sütöm. Még melegen vaníliás porcukorba meghempergetem.

Brokkolikrémes palacsinta

Kép
Vendégeket vártam, amire többek között egyik menü hortobágyi palacsinta volt. Mivel a vendégeim között vegetáriánus is volt így neki brokkolikrémes palacsintát készítettem. Nagy sikert aratott a többiek között is, akik megkóstolták.Többen elkérték a receptjét. Hozzávalók: Palacsinta az alaptészta szerint 1 fej brokkoli 12,5 dkg mascarpone sajt 3 gerezd fokhagyma Besamel mártáshoz: 5 dkg vaj 2 ek liszt 0,5 l tej 10 dkg reszelt sajt Az alaprecept alapján kisütöm a palacsintákat annyi különbséggel, hogy cukrot nem teszek bele. Brokkolit kevés sós vízben megpárolom. Leszűröm, és turmix géppel pépesítem.  A brokkolikrémet összekeverem a mascarpone sajttal, sóval, borssal és a szétnyomott fokhagymával ízesítem. Megtöltöm a palacsintákat úgy, hogy háromszögletűre lehessen hajtani, majd sütőtálba fektetem őket, egy kicsit egymásra is érhetnek. Elkészítem a besamel mártást: a vajból, lisztből világos rántást készítek, s a tejjel feleresztve, állandó

Mandulás, citromos linzerkarikák

Kép
Hamarosan itt a karácsony, már elkezdődött a nagytakarítás, bevásárlás és persze a sütkérezés ideje. Ezeket a finom linzerkarikákat az ünnepek előtt ki lehet sütni, dobozban tárolva sokáig eláll. Nálunk, hogy az ünnepeket megérje jó helyre el kell raknom. A jól bevált alaprecept alapján készítem 1:2:3 arányban. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, kezdőknek is ajánlom. Egy ideje kihagyom a tojást belőle, mert egy alkalommal tojásra allergiás kislánynak kellett készítenem és egyáltalán nem érződött a hiánya.  Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg margarin 10 dkg porcukor 1 kk szódabikarbóna fél citrom leve és héja 1 cs vaníliás cukor 1 tojássárgája (nem fontos) szeletelt mandula a díszítéshez 10 dkg-nyi lekvár Először összekeverem a lisztet, porcukrot és szódabikarbónát. Hozzáadom a citrom levét, reszelt héját. Rámorzsolom a margarint és jól összegyúrom. 2-3 mm vékonyra kinyújtom, linzer szaggatóval kiszaggatom.  Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10 perc alatt meg

Tejfölös zöldbab leves

Kép
Ez a leves azok közé a levesek közé tartozik, amit gyorsan el lehet készíteni és a nyári melegben sem terheli meg a gyomrot. Hozzávalók: 50 dkg zöldbab 1 kis fej vöröshagyma  3 gerezd fokhagyma vegeta (ha van házi) 1 kis pohár tejföl (175 g) 2 ek liszt vagy ételkeményítő zöldség zöld Elkészítés: A vöröshagymát megpirítom olajon, majd rádobom a zöldbabot, ezzel is tovább párolom. Felöntöm vízzel, vegetával és borssal fűszerezem. Apróra vágott fokhagymát szórok bele. Addig főzöm míg a zöldbab megpuhul. Közben egy kis serpenyőben pici olajon megpirítom a lisztet, de csak világosra. Hozzáöntöm a tejfölt, vízzel felöntöm, simára keverem. Végül a leveshez öntöm és összeforralom. Tálaláskor  apróra vágott zöldség zölddel megszórom. Zöldbab leves édesen Nagyon hosszú éveken keresztül csak így készítettük el, mert ez a legegyszerűbb levesek egyike. Hozzávalók: zöldbab, pici olaj, 1 ek liszt, 1 tejföl, só tálalásnál cukor vagy nyírfacukor í