Bejegyzések

Csörögefánk

Kép
Egy vasárnap délután nagyon sütemény éhesek voltunk, így valami gyors, egyszerű finomságot kellet kitalálnom. Már rég sütöttem csörögefánkot, de szerencsére eszembe jutott. Gyorsan neki is láttam. Pillanatok alatt össze lehet állítani a tésztáját és amíg az olaj forrósodik kinyújtom, formázom és már sütöm is.   Hozzávalók: 50 dkg liszt 5 tojássárgája 5 dkg cukor csipetnyi só 1 kis pohár tejföl 1 kis pohár joghurt 1 ek rum 1 csomag sütőpor A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrok. Leborítva kicsit állni hagyom, majd kinyújtom egészen vékonyra. Derelyevágóval rombusz formára vágom, a közepébe belevágok és ezen az egyik sarkát áthúzom. Bevallom, ezt nem volt időm csak egy-két darabbal megcsinálni, forró lett az olaj és már sütni is kellett. De így is nagyon finom, ropogós lett. Szalvétára szedem, lecsepegtetem és vaníliás porcukorban meghempergetem. Ha valaki nem szereti ropogósan, akkor a tésztát vastagabbra kell hagyni.

Vargabéles

Kép
Egyik nap csülkös bablevest főztem, második félének pedig vargabélest sütöttem. A férjem ötlete volt, mert mikor szakácsként dolgozott a húsos levesek mellé sokszor vargabélest készítettek  és nagy népszerűségnek örvendett. :-) Persze azért szokásomhoz híven kicsit változtattam rajta, mivel leveles tészta lapom volt itthon, így ebből készítettem.  Ahhoz képest, hogy ez egy hagyományos magyar desszert én most sütöttem először, de azt hiszem nem utoljára, mert a gyerekeimnek is nagyon ízlett. Hozzávalók: 30 dkg cérnametélt 50 dkg túró 1 kis pohár tejföl 5 tojás 15 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja 5 dkg rumba áztatott mazsola (én ezt kihagytam) 2 csomag leveles tészta 5 dkg vaj 1 tojás a kenéshez A cérnametéltet sós vízben kifőzöm (vigyázva, nehogy nagyon megpuhuljon), leszűröm, összekeverem az olvasztott vajjal. Elkészítem a tölteléket: a tojásokat ketté választom, a sárgáját kikeverem a porcukorral és a vaníli

Mákos hókifli

Kép
Nem csak karácsonyra, de bármilyen alkalomra szívesen sütöm a hókiflit. Gyermekkori emlékeim jutnak eszembe, ahogy beleharapok ebbe az omlós sütibe. Nagymamám mindig ezt sütötte apukámnak, mikor hétvégén látogatni mentünk őt a laktanyába. Kedvenc sütije volt, sőt a mai napig szülinapjára ezt kéri. Hozzávalók: 30 dkg liszt 12 dkg zsír 2 dkg élesztő fél pohár tejföl kevés tej és cukor az élesztőhöz Tölteléknek: cukrozott darált mák ( dió,  meggy), reszelt citromhéj  Az élesztőt a tejben felfuttatom. A hozzávalókkal együtt jól kidolgozom. Kicsit kelni hagyom, majd vékonyra elnyújtom és a kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Tölteléket halmozok rá, kiflinek feltekergetem. Töltelék: cukrozott mák ledarálva, reszelt citromhéjjal, kevés vízzel elkeverve, hogy összeálljon. Szoktam még cukrozott darált dióval vagy meggyel is tölteni. Előmelegített, közép meleg sütőben világos színűre sütöm. Még melegen vaníliás porcukorba meghempergetem.

Brokkolikrémes palacsinta

Kép
Vendégeket vártam, amire többek között egyik menü hortobágyi palacsinta volt. Mivel a vendégeim között vegetáriánus is volt így neki brokkolikrémes palacsintát készítettem. Nagy sikert aratott a többiek között is, akik megkóstolták.Többen elkérték a receptjét. Hozzávalók: Palacsinta az alaptészta szerint 1 fej brokkoli 12,5 dkg mascarpone sajt 3 gerezd fokhagyma Besamel mártáshoz: 5 dkg vaj 2 ek liszt 0,5 l tej 10 dkg reszelt sajt Az alaprecept alapján kisütöm a palacsintákat annyi különbséggel, hogy cukrot nem teszek bele. Brokkolit kevés sós vízben megpárolom. Leszűröm, és turmix géppel pépesítem.  A brokkolikrémet összekeverem a mascarpone sajttal, sóval, borssal és a szétnyomott fokhagymával ízesítem. Megtöltöm a palacsintákat úgy, hogy háromszögletűre lehessen hajtani, majd sütőtálba fektetem őket, egy kicsit egymásra is érhetnek. Elkészítem a besamel mártást: a vajból, lisztből világos rántást készítek, s a tejjel feleresztve, állandó

Mandulás, citromos linzerkarikák

Kép
Hamarosan itt a karácsony, már elkezdődött a nagytakarítás, bevásárlás és persze a sütkérezés ideje. Ezeket a finom linzerkarikákat az ünnepek előtt ki lehet sütni, dobozban tárolva sokáig eláll. Nálunk, hogy az ünnepeket megérje jó helyre el kell raknom. A jól bevált alaprecept alapján készítem 1:2:3 arányban. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, kezdőknek is ajánlom. Egy ideje kihagyom a tojást belőle, mert egy alkalommal tojásra allergiás kislánynak kellett készítenem és egyáltalán nem érződött a hiánya.  Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg margarin 10 dkg porcukor 1 kk szódabikarbóna fél citrom leve és héja 1 cs vaníliás cukor 1 tojássárgája (nem fontos) szeletelt mandula a díszítéshez 10 dkg-nyi lekvár Először összekeverem a lisztet, porcukrot és szódabikarbónát. Hozzáadom a citrom levét, reszelt héját. Rámorzsolom a margarint és jól összegyúrom. 2-3 mm vékonyra kinyújtom, linzer szaggatóval kiszaggatom.  Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10 perc alatt meg